Consumptie in oktober lager

In oktober 2003 was het volume van de binnenlandse consumptie 0,6 procent kleiner dan in dezelfde maand een jaar eerder. De afname werd veroorzaakt door de teruggelopen uitgaven aan duurzame goederen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. De bestedingen aan de andere consumptiecategorieën waren hoger dan in oktober een jaar eerder. De huishoudens zijn in de eerste tien maanden van 2003 erg terughoudend geweest met hun consumptieve bestedingen. In deze periode werd, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, 0,9 procent minder uitgegeven dan in de eerste tien maanden van 2002.

Consumptie duurzame goederen in de min

In oktober 2003 werd aan alle goederen samen 1,3 procent minder uitgegeven dan een jaar eerder. Het volume van de bestedingen aan duurzame goederen zoals kleding, schoenen, meubels en vervoermiddelen, was 4,0 procent kleiner dan in oktober 2002. Alleen het volume van de bestedingen aan huishoudelijke apparaten was groter dan in dezelfde maand een jaar eerder.
In tegenstelling tot de uitgaven aan duurzame goederen waren de bestedingen aan voedings- en genotmiddelen en aan overige goederen zoals energie in oktober 2003 groter dan een jaar eerder. Aan voedings- en genotmiddelen werd 1,8 procent meer besteed en aan overige goederen 0,3 procent. Van de samenstelling van de koopdagen ging in oktober 2003 een positieve impuls uit. Deze maand telde een vrijdag meer en een dinsdag minder dan oktober 2002. Vooral voor het doen van de dagelijkse boodschappen is de vrijdag een belangrijke koopdag.

Bestedingen aan diensten vrijwel gelijk gebleven

Het volume van de bestedingen aan diensten was in oktober 2003 nagenoeg gelijk aan dat in oktober 2002.
De bestedingen aan diensten staan in 2003 minder onder druk dan de bestedingen aan goederen. In de eerste tien maanden werd, voor prijsverandering gecorrigeerd, 0,3 procent minder aan diensten uitgegeven dan in dezelfde periode van 2002. De consumptie van goederen kwam in deze periode 1,5 procent lager uit dan een jaar eerder.

De pdf bevat het complete persbericht, inclusief tabellen en grafieken.