Jaarlijks 150 duizend bedrijfsongevallen

In Nederland is per jaar 2 procent van de werkenden betrokken bij een bedrijfsongeval. Dat zijn ruim 150 duizend personen.

Meer mannen

Mannen zijn vaker slachtoffer van een bedrijfsongeval dan vrouwen. Jongeren zijn het meest betrokken bij een bedrijfsongeval, ouderen het minst.

Personen betrokken bij een bedrijfsongeval naar geslacht en leeftijd, 2000/2002

Personen betrokken bij een bedrijfsongeval naar geslacht en leeftijd, 2000/2002

Vooral in technische beroepen

Een bedrijfsongeval treft vooral mensen met een technisch beroep. De meeste ongelukken gebeuren in de lagere technische metaalkunde (6,7 procent). Het gaat dan onder meer om constructiebankwerkers en plaatwerkers. Daarnaast zijn procestechnici op lager niveau, zoals slagers, en technisch metaalkundigen op middelbaar niveau, zoals fijnbankwerkers, vaker bij een bedrijfsongeval betrokken dan anderen.

Veel open wonden

Bijna een van de drie mensen loopt bij een bedrijfsongeval een open wond of snijwond op. Bijna een kwart van de mensen houdt aan het ongeval een kneuzing over. Ernstiger vormen van letsel, zoals vergiftiging of amputatie, komen veel minder vaak voor.

Letsel als gevolg van bedrijfsongevallen, 2000/2002

Letsel als gevolg van bedrijfsongevallen, 2000/2002

Een derde van slachtoffers twee weken thuis

Van de mensen die betrokken zijn geweest bij een bedrijfsongeval is 36 procent meteen na het ongeval weer gaan werken. De overige gedupeerden zijn na het ongeval enige tijd ziek thuis gebleven. Ruim een kwart was langer dan een maand thuis, een vijfde was twee tot vier weken thuis en iets meer dan de helft van de slachtoffers bleef maximaal twee weken thuis.

Ingrid Beckers

Bron: StatLine