Relatief veel bijstand in de vier grote steden

In de vier grote steden wordt aan relatief veel huishoudens bijstand verstrekt. Rotterdam spant de kroon. Daar kreeg eind maart 2003 een van de zes huishoudens bijstand. De meeste bijstandsuitkeringen gaan naar alleenstaanden en eenoudergezinnen. Deze wonen naar verhouding vaak in de grote steden.

Andere grote steden ook veel bijstandsuitkeringen

Ook in de drie andere grote steden zijn veel huishoudens afhankelijk van de bijstand. In Amsterdam en Den Haag had ongeveer een op de negen huishoudens een bijstandsuitkering en in Utrecht een op de veertien. Ter vergelijking: in de overige gemeenten was het gemiddeld een op de 21 huishoudens.

Bijstandsafhankelijkheid per gemeente, eind maart 2003

Twee keer zoveel bijstand in de grote vier

Eind maart 2003 werden in Nederland 325 duizend bijstandsuitkeringen verstrekt. Hiervan kwamen er 106 duizend terecht bij huishoudens in de vier grote gemeenten. In de grote steden zijn huishoudens twee keer zo vaak afhankelijk van bijstand als in de rest van Nederland.

Vooral bijstand aan alleenstaanden en eenouders

Bijstand wordt toegekend aan huishoudens die niet zelf in de kosten van hun levensonderhoud kunnen voorzien. Onder alleenstaanden en alleenstaande ouders was het aandeel met bijstand respectievelijk 11 en 24 procent. Dit is veel hoger dan onder huishoudens van paren, waar 1,5 procent in de bijstand zat. Huishoudens van paren hebben meer mogelijkheden om inkomsten uit arbeid te verwerven.

Bijstandsafhankelijkheid naar type huishouden, eind maart 2003

Bijstand in grote steden deels door vele alleenstaanden

In de vier grote steden komen relatief veel alleenstaanden en alleenstaande ouders voor. Dit verklaart deels het hoge aandeel huishoudens met bijstand. Maar ook als voor type huishouden gecorrigeerd wordt, is de bijstandsafhankelijkheid in Rotterdam groter dan in andere gemeenten.

Bijstandsafhankelijkheid per gemeente, gecorrigeerd voor type huishouden, eind maart 2003

Henk Amptmeijer

Bron: StatLine