Nederlanders geven minder uit aan vakanties

In het vakantiejaar 2003 hebben Nederlanders 12,4 miljard euro aan vakanties uitgegeven. Dit is 2 procent minder dan in het vakantiejaar 2002.

Uitgaven aan vakanties door Nederlanders

Uitgaven aan vakanties door Nederlanders

Vooral minder binnenlandse vakanties

De daling heeft geheel betrekking op de binnenlandse vakanties. Zowel het aantal vakanties (18,1 miljoen) als de gemiddelde uitgaven per vakantieganger (145 euro) bleven in Nederland onder het niveau van 2002.

De uitgaven aan buitenlandse vakanties zijn in dezelfde periode vrijwel gelijk gebleven. Daar werd een afname van het aantal vakanties (tot 16,5 miljoen) gecompenseerd door een toename van het bedrag dat gemiddeld per vakantieganger werd uitgegeven (593 euro).

Belangrijkste buitenlandse vakantiebestemmingen

Belangrijkste buitenlandse vakantiebestemmingen

Frankrijk minder in trek

Ondanks een sterke terugval blijft Frankrijk de favoriete vakantiebestemming voor Nederlanders. In totaal zijn er 2,9 miljoen korte en lange vakanties doorgebracht, 440 duizend minder dan in 2002. Het aandeel van Frankrijk blijft daardoor beperkt tot 17 procent. Daarna volgen Duitsland (15 procent) en België (14 procent) op de tweede en derde plaats in de toptien van de buitenlandse vakantiebestemmingen.

In het Middellandse Zeegebied waren Spanje, Italië en Griekenland bij de Nederlanders in 2003 iets minder in trek dan het jaar daarvoor. Turkije is daarentegen door meer vakantiegangers bezocht.

Vakanties buiten Europa blijken niet aan belangstelling te hebben ingeboet. Dit geldt vooral voor reizen naar Egypte en het Verre Oosten.

Buitenlandse vakanties naar vervoermiddel

Buitenlandse vakanties naar vervoermiddel

Vakanties met de auto sterk afgenomen

De auto is voor veruit de meeste Nederlanders hét geëigende vervoermiddel om mee op vakantie te gaan. In 2003 gingen in eigen land negen van de tien vakantiegangers met de auto op pad. Naar het buitenland waren dat er zes van de tien. Het totaal aantal vakanties met de auto - naar binnen- en buitenland tezamen – is echter met bijna 900 duizend afgenomen ten opzichte van vorig jaar.

Een jaar na de aanslagen in de Verenigde Staten trad er een herstel op in het aantal vliegvakanties. De groei (+ 350 duizend luchtreizigers) kwam volledig tot stand buiten de periode met hevige gevechten in Irak. In 2003 vond 28 procent van het vervoer naar buitenlandse bestemmingen plaats met het vliegtuig, tegen 7 procent met de touringcar en 3 procent met de trein.

Theo van Miltenburg

Bron: StatLine