Eenderde goederenafvoer via binnenvaart

In 2002 is ruim 850 miljoen ton goederen in Nederland aan- en afgevoerd. Hiervan werd ruim 175 miljoen ton per binnenschip vervoerd. Ook binnen Nederland is nog eens 100 miljoen ton goederen per binnenschip vervoerd.

Aan- en afvoer van goederen, 2002

Aan- en afvoer van goederen, 2002

Eentiende aanvoer per binnenschip

In 2002 werd driekwart van alle internationale goederen die Nederland bereikten, via zeeschepen aangevoerd. De binnenvaart en het wegvervoer voerden elk zo’n 10 procent aan.

Van de afvoer wordt het grootste deel per binnenschip vervoerd: eenderde. Daarna zijn de zeevaart en het pijpleidingvervoer de belangrijkste manieren om goederen af te voeren.

Buurlanden

De helft van de aanvoer naar Nederland via de binnenvaart is afkomstig uit Duitsland. Zo’n 40 procent komt uit België en 10 procent is afkomstig uit Frankrijk.

Tweederde van alle goederen die per binnenschip uit Nederland worden afgevoerd, is bestemd voor Duitsland. Ruim een kwart gaat naar België. Minder dan 5 procent gaat naar Frankrijk en Zwitserland.

Herkomst en bestemming van goederen in de binnenvaart, 2002

Herkomst en bestemming van goederen in de binnenvaart, 2002

Bijna 65 procent van het bilaterale vervoer geschiedt met schepen onder Nederlandse vlag. Bij de aanvoer van goederen naar Nederland wordt zelfs driekwart door Nederlandse schepen vervoerd.

Bulkgoederen

In de binnenvaart neemt het vervoer van bulkgoederen een belangrijke plaats in. Ruim de helft van de internationaal vervoerde goederen bestaat uit ijzererts, steenkool, vloeibare brandstoffen, zand en grind.

Belangrijke goederen in de binnenvaart, 1997-2002

Belangrijke goederen in de binnenvaart, 1997-2002

Het aandeel steenkool dat via binnenschepen wordt vervoerd is sinds 1997 behoorlijk gestegen. Ook het vervoer van speciale (stuk)goederen heeft een groeiend aandeel in de binnenvaart.

Huub Coninx

Bron : StatLine