Export stijgt licht

De waarde van de Nederlandse goederenuitvoer bedroeg in de eerste helft van 2003 ruim 116 miljard euro. Dat is 700 miljoen euro of 0,6 procent meer dan in dezelfde periode in 2002.

Dalers en stijgers naar exportwaarde product, eerste halfjaar 2003

Bloemen en planten florerend exportproduct

Van een aantal producten is de exportwaarde in de eerste helft van 2003 flink gestegen. De export van bloemen en planten leverde ongeveer 400 miljoen euro meer op. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Ook de export van geraffineerde aardolieproducten, koolwaterstoffen, cacao en halfgeleiders is fors toegenomen.

Exportwaarde computers daalt sterkst

Het sterkst gedaald is de uitvoerwaarde van computers. In de eerste helft van 2003 daalde deze met 1,2 miljard euro (-15 procent). Ook de uitvoerwaarde van personenauto’s en tabaksfabrikaten is gedaald.

Waarde van de export naar Duitsland

Export naar Duitsland meest toegenomen

De export naar Duitsland steeg in het eerste halfjaar van 2003 met 0,7 miljard euro tot 28,5 miljard euro. Ook naar België werd in deze periode meer uitgevoerd (+ 0,3 miljard euro), waardoor de totale exportwaarde naar onze zuiderburen 14,0 miljard euro bedroeg.

Daarentegen daalde de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk en Italië met respectievelijk 0,7 miljard en 0,4 miljard euro. De Nederlandse uitvoer naar Frankrijk is op peil gebleven met een totale waarde van 11,8 miljard euro.

Daling en stijging export naar handelspartners, eerste halfjaar 2003

Ad Huijsen

Bron: StatLine

Export; enkele belangrijke handelspartners
Export; enkele exportproducten