Minder beleggingen in vastgoed

De beleggingen van pensioenfondsen, verzekeraars en beleggingsinstellingen in vastgoed zijn in 2002 met 10,7 miljard euro gedaald naar 89,9 miljard euro.

Beleggingen in vastgoed, institutionele beleggers

Vooral beleggingen in direct vastgoed zijn gedaald: van 71,9 naar 62,3 miljard euro. Een belangrijk deel van deze daling betreft vastgoedportefeuilles van enkele beleggingsinstellingen die zijn overgenomen door buitenlandse partijen.

De omvang van het indirect vastgoed is in 2002 licht gedaald van 28,7 naar 27,6 miljard euro.

Van direct naar indirect

Het aandeel indirecte vastgoedbeleggingen is in 2002 groter dan in 2001. Dit is conform de trend van de afgelopen twee decennia, waarin een verschuiving plaatsvindt binnen de vastgoedbeleggingen van direct naar indirect vastgoed. Was in 1980 slechts 4 procent van het totale vastgoed indirect belegd, in 2002 is dat 31 procent. Het jaar 2001 vormt in deze trend een uitzondering.

Beleggingen in direct vastgoed, institutionele beleggers

Tweederde direct vastgoed is binnenlands

Tweederde van de beleggingen in direct vastgoed door institutionele beleggers is op het binnenland gericht. Dit geldt vooral voor pensioenfondsen en verzekeraars. Het binnenlands vastgoed bestaat voornamelijk uit woningen, kantoren en winkels.

Indirect vastgoed voor groot deel buitenlands

Een belangrijk deel van het indirect vastgoed wordt gevormd door beleggingen in buitenlandse vastgoedbeleggings-instellingen. In 2002 is dit aandeel gedaald van 61 naar 57 procent van het totale indirect vastgoed.

Beleggingen indirect vastgoed, institutionele beleggers

Ook belangen in Nederlandse vastgoedbeleggings-instellingen hebben vaak een buitenlands karakter. Zo bestaat 55 procent van het totale vastgoed van Nederlandse vastgoedbeleggingsinstellingen in 2002 uit buitenlands vastgoed.

John Gebraad

Bron: StatLine:
Institutionele beleggers, vastgoed stand

Institutionele beleggers, vastgoed mutaties