VS belangrijkste handelspartner buiten de EU

De internationale handel in goederen van Nederland vindt vooral plaats met de Europese Unie. Ruim de helft van de import heeft een EU-land als herkomst, terwijl ongeveer driekwart van de export naar een EU-land gaat. Buiten de Europese Unie is de Verenigde Staten de belangrijkste handelspartner van Nederland.

Handel met de VS, eerste halfjaar

Handel met de VS, eerste halfjaar

In het eerste halfjaar van 2003 heeft Nederland voor 5,7 miljard euro geëxporteerd naar de VS. Dit is 5 procent van de totale export. De import bedraagt in deze periode 8,1 miljard euro. Dit is 8 procent van de totale invoerwaarde van goederen. Hiermee is Amerika een handelspartner waarmee ons land een groot handelstekort heeft.

Import daalt

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de handel met de VS. De koers van de dollar ten opzichte van de euro is daar één van. In het eerste halfjaar van 2003 is de import vanuit Amerika met 19 procent in waarde afgenomen vergeleken met diezelfde periode in 2002. Dit komt in grote lijnen overeen met de waardedaling van de dollar ten opzichte van de euro. Bij nagenoeg alle belangrijke productgroepen die worden geïmporteerd vanuit Amerika doet zich een forse waardedaling voor. Uitzondering vormt de invoer van vliegtuigen. De invoerwaarde hiervan is met 11 procent toegenomen.

Belangrijkste importproducten uit de VS, eerste halfjaar

Belangrijkste importproducten uit de VS, eerste halfjaar

Exportgroei stagneert

De waarde van de geëxporteerde goederen naar de Verenigde Staten is het eerste halfjaar van 2003 met 1 procent toegenomen vergeleken met de overeenkomstige periode in 2002. Het nummer één exportproduct naar Amerika is alcoholhoudende drank (met name bier). Meer dan de helft van de export van alcoholhoudende dranken gaat naar Amerika. De exportwaarde hiervan is het eerste halfjaar van 2003 ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2002 vrijwel gelijk gebleven.

Productgroepen die in dezelfde periode explosieve stijgingen laten zien, zijn: ‘geraffineerde producten van aardolie’ (+114 procent) en ‘medicinale en farmaceutische producten’ (+93 procent).

Belangrijkste exportproducten naar de VS, eerste halfjaar

Belangrijkste exportproducten naar de VS, eerste halfjaar

Een handelstekort met de VS

Nederland heeft al vele jaren een handelsoverschot. Dat is met nagenoeg alle landen binnen de EU het geval. Ierland vormt de uitzondering. Daartegenover staan echter ook landen waarmee Nederland een handelstekort heeft, zoals de VS.

Tot 2002 was Amerika de handelspartner waarmee Nederland het grootste tekort had. Vanaf de tweede helft van 2002 gaat dit niet langer op. Vanaf die tijd heeft Nederland het grootste handelstekort met China.

Jeanet Exel

Bron: StatLine