Koopgedrag volgt de koopbereidheid

In het eerste halfjaar van 2003 hebben de Nederlandse huishoudens minder geconsumeerd dan in de eerste helft van 2002. Dit is de eerste daling sinds de vorige economische neergang van 1993. De daling van de consumptiegroei vertoont een opvallende samenhang met de ontwikkeling van de koopbereidheid. De index van de koopbereidheid blijkt duidelijk vooruit te lopen op de toekomstige ontwikkeling van de consumentenbestedingen.

Consumptiegroei en koopbereidheid

Consumptiegroei en koopbereidheid

Samenhang bij jaar-op-jaar-mutaties

De consumptiegroei hangt samen met de jaar-op-jaar-veranderingen in de koopbereidheid. Daarbij loopt de koopbereidheid drie à vier kwartalen voor. In de grafiek is de reeks van de koopbereidheid vier kwartalen vooruitgeschoven.

Duidelijk zichtbaar in de grafiek is dat de pieken en dalen van de consumptiegroei en de koopbereidheid in het algemeen samenvallen. Dat de vergelijking niet altijd goed opgaat, is te zien rond het einde van 2000, begin 2001. De conjunctuuromslag in deze periode kwam blijkbaar toch nog onverwacht.

Herstel consumptie in vierde kwartaal

Uitgaande van de gevonden relatie tot nog toe, wordt verwacht dat de consumptie van huishoudens in het vierde kwartaal van 2003 of het eerste kwartaal van 2004 zal herstellen.

Bastiaan Rooijakkers en Gert Buiten

Bron: Consumentenvertrouwen als indicatie voor de toekomstige particuliere consumptie (PDF: 47 kB)