Economie stagneert, uitstoot broeikasgassen toch stabiel

De uitstoot van broeikasgassen is in de periode 1990-2002 gestaag toegenomen. Deze toename (5 procent) blijft ver achter bij de economische groei in die periode (35 procent).

Emissie broeikasgassen en toegevoegde waarde

De emissie van broeikasgassen per toegevoegde waarde is in de periode 1994-1999 sterk afgenomen. Hieraan is sinds 2000 een eind gekomen. De volumegroei van de toegevoegde waarde is vanaf 2000 vrijwel gestagneerd, terwijl de uitstoot van broeikasgassen licht bleef stijgen. Daarmee is er niet langer sprake van een ontkoppeling tussen economische groei en de uitstoot van broeikasgassen.

Uitstoot broeikasgassen / toegevoegde waarde, prijsniveau 1995

Uitstoot broeikasgassen / toegevoegde waarde, prijsniveau 1995

Eenderde van de broeikasgasemissies door industrie

De industrie en delfstoffenwinning zijn verantwoordelijk voor bijna eenderde van de broeikasgasemissies. Huishoudens, verantwoordelijk voor een kwart van alle emissies, produceren broeikasgassen bij onder meer verbranding van aardgas en transport met eigen vervoersmiddelen.

In de periode 1990-2002 vond de grootste toename in de uitstoot plaats bij de afvalverbranding, waardoor de toename in de milieudienstverlening op 73 procent uitkwam. In de transportsector was de toename 37 procent.

In de landbouwsector nam de emissie van broeikasgassen echter af met 9 procent.

Verdeling broeikasgasemissies naar economische activiteit in 2002

Verdeling broeikasgasemissies naar economische activiteit in 2002

Uitstoot per werkende: hoog in de landbouw en transport

Omgerekend naar werkenden per sector is de emissie het hoogst in de landbouw en het transport. In de landbouw bedraagt de emissie 138 duizend kg per werkzame persoon wat wordt veroorzaakt door de grote hoeveelheid methaan en lachgas die vrijkomt bij de veeteelt.

In de transportsector bedraagt de emissie 103 duizend kilo per werkzame persoon. Binnen deze sector bestaan echter aanzienlijke verschillen, namelijk 52, 581 en 427 duizend kg per werkzame persoon voor respectievelijk het transport over land, water en door de lucht.

Gemiddelde emissie broeikasgassen per werkzame persoon naar economische activiteit, 2002

Gemiddelde emissie broeikasgassen per werkzame persoon naar economische activiteit, 2002

Sjoerd Schenau

Bron: Nationale Rekeningen