Meer aardappelen naar de fabriek

De teelt van consumptieaardappelen is met 70 duizend hectare een klein onderdeel van de landbouw. Steeds meer aardappelen voor menselijke consumptie worden verwerkt tot aardappelproducten. Het economisch belang van de aardappelteelt is dus groter dan alleen het rooien en verkopen van de knollen.

Handel in aardappelen

De totale oogst van consumptieaardappelen was vorig jaar ongeveer 4 miljard kilo. Hiervan is ongeveer 1,5 miljard kilo geëxporteerd. Deze uitvoer leverde ruim 200 miljoen euro op.

De uitvoer van aardappelproducten is in 2002 goed voor bijna 1 miljard euro. Dit is iets meer dan in 2001 en 14 procent meer dan in 2000.

Uitvoer consumptieaardappelen en aardappelproducten

Aardappeltelers zijn grote grondstoffenleveranciers voor de fabrieken die zich bezighouden met de productie van chips, voorgebakken diepgevroren patat en andere aardappelbereidingen. De meeste consumptieaardappelen die in ons land groeien worden hier ook verwerkt.

Verwerkte aardappelen, januari tot en met augustus

Aardappelen massaal verwerkt

De verwerking van consumptieaardappelen wordt steeds belangrijker. Het handelsseizoen loopt tot eind augustus. In 2003 werden in het handelsseizoen ruim 2 miljard kilo aardappelen verwerkt tot consumptieproducten. Dat is 10 procent meer dan in dezelfde periode van 2002. Van de verwerkte hoeveelheid was ruim tweederde afkomstig uit ons eigen land.

In vergelijking met 1994 is de hoeveelheid verwerkte aardappelen in 2002 bijna een kwart gestegen. Er gaan dus meer aardappelen naar de fabriek.

Folkert van der Werf

Bron: StatLine.
Hoofdproductschap Akkerbouw