Import uit Azië met 6 procent gekrompen

Azië is voor Nederland de belangrijkste importregio binnen de zogeheten opkomende markten . In 2002 is ruim 60 procent van de invoer uit de groeimarkten geïmporteerd uit deze regio. De importwaarde uit deze Aziatische markten is in 2002 met ruim 6 procent gedaald. Dit heeft vooral te maken met dalende importen uit Taiwan, Thailand, Indonesië en Zuid-Korea.

Import uit opkomende markten per regio

Import uit opkomende markten per regio

Ook de totale goedereninvoer uit de opkomende markten is vorig jaar met ruim 6 procent gedaald. Het aandeel van de invoer uit de Aziatische groeimarkten in de totale Nederlandse import is met 11,8 procent in 2002 niet veranderd ten opzichte van 2001.

Filippijnse invoer neemt flink toe

De invoer uit de Filippijnen is in 2002 met 24 procent flink toegenomen tot 2,4 miljard euro. Er zijn vooral meer microprocessors ingevoerd.

China is sinds 1998 de belangrijkste Aziatische goederenleverancier. De invoer uit dit land is in 2002 met een waarde van 8,9 miljard euro nagenoeg gelijk gebleven. Vooral computers, telecommunicatietoestellen, kleding en andere elektronica bepalen de handel met China.

Belangrijkste importproducten

Computers, microprocessors en computeronderdelen zijn samen goed voor bijna de helft van de Nederlandse invoer uit de Aziatische opkomende markten. Uit China en Taiwan worden de meeste computers en computeronderdelen ingevoerd. Microprocessors komen vooral uit de Filippijnen, Maleisië en Taiwan.

Import uit opkomende markten in Azië

Import uit opkomende markten in Azië

Invoer uit Midden- en Oost-Europa gestegen

Terwijl de Nederlandse invoer uit de opkomende markten in 2002 is gedaald ten opzichte van een jaar eerder, is de import uit de Midden- en Oost-Europese groeimarkten juist gestegen. Vorig jaar werd voor 8,6 miljard euro ingevoerd uit deze regio. Dit is ruim 3 procent meer dan in 2001. Het aandeel van de opkomende markten uit Midden- en Oost-Europa in de totale Nederlandse invoer is met 0,4 procentpunt gestegen naar 4,2 procent. Rusland is de belangrijkste handelspartner binnen deze regio. Driekwart van de Nederlandse invoer uit Rusland bestaat uit aardolie en aardolieproducten.

Minder invoer uit Latijns-Amerika

Nederland importeerde in 2002 voor 3,9 miljard euro uit de opkomende markten van Latijns-Amerika. Dit is 9 procent minder dan een jaar eerder. Het aandeel van deze regio in de totale Nederlandse invoer daalde licht. Het belangrijkste importland is Brazilië. Meer dan de helft van de invoer komt uit dit land. De belangrijkste importproducten zijn vlees en vleesproducten, groenten, fruit en veevoeder.

Forse daling import uit het Midden-Oosten

De invoer uit Iran en Saudi-Arabië is in 2002 met 29 procent gedaald tot 1,8 miljard euro. Dit heeft te maken met een afname van de import van ruwe aardolie. Het aandeel van deze landen in de totale Nederlandse invoer daalde naar 0,9 procent.

Invoer uit Zuid-Afrika met kwart afgenomen

De regio Afrika binnen de opkomende markten wordt vertegenwoordigd door Zuid-Afrika. Door een afname van de invoer van steenkool is de import uit dit land met bijna een kwart afgenomen tot 0,8 miljard euro.

Wiel Packbier