Oproep bevolkingsonderzoek vindt gehoor

Relatief veel vrouwen laten zich preventief controleren op baarmoederhalskanker of borstkanker. Mannen laten zich – in mindere mate – preventief controleren op prostaatkanker.

Zes van de tien vrouwen laten uitstrijkje maken

Bijna 60 procent van de Nederlandse vrouwen van twintig jaar en ouder heeft de afgelopen vijf jaar een of meerdere uitstrijkjes van de baarmoederhals laten maken. Bijna 40 procent deed dit één keer en zo’n 20 procent twee keer of vaker.

Uitstrijkje gemaakt in de afgelopen vijf jaar, 2002

Uitstrijkje gemaakt in de afgelopen vijf jaar, 2002

Voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker worden vrouwen tussen de dertig en de zestig jaar één keer in de vijf jaar opgeroepen om een uitstrijkje te laten maken.

In 2002 gaf 80 procent gehoor aan deze oproep. De vrouwen die niet op de uitnodiging in gingen hadden daar uiteenlopende redenen voor. De meest genoemde reden was de onplezierigheid van het onderzoek.

Borstonderzoek

Bij 42 procent van de vrouwen van dertig jaar of ouder werd in de afgelopen twee jaar een of meerdere keren een mammografie gemaakt. Vooral vrouwen van vijftig tot en met 74 jaar werden aan dit borstonderzoek onderworpen.

Mammografie gemaakt in de afgelopen twee jaar, 2002

Mammografie gemaakt in de afgelopen twee jaar, 2002

Vrouwen van vijftig tot 75 jaar krijgen een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Dit onderzoek was in 2002 dan ook de belangrijkste reden om een mammografie te laten maken: 67 procent van alle genoemde redenen. Een knobbeltje in de borst of andere klachten werden allebei in 10 procent van alle genoemde redenen vermeld.

PSA-test

Vanaf veertig jaar neemt het aandeel mannen dat een PSA-test laat doen, toe met de leeftijd. Zo’n 4 procent van de mannen van veertig tot en met 49 jaar heeft deze test de afgelopen vijf jaar een of meerdere keren laten doen. Bij mannen van zeventig jaar en ouder is dit bijna eenderde.

PSA-test gedaan in de afgelopen vijf jaar, 2002

PSA-test gedaan in de afgelopen vijf jaar, 2002

De belangrijkste redenen om een PSA-test te laten doen waren plasklachten, de leeftijd en een operatie of een behandeling aan de prostaat.

Anita Botterweck