Recordaantal hulpverleningen door brandweer

In 2002 heeft de gemeentelijke brandweer 56 duizend verzoeken gekregen om technische hulp. Dit zijn tienduizend verzoeken meer dan in 2001 en het hoogste aantal ooit. Van de meldingen waren vijftigduizend terecht en zesduizend loos.

Storm zorgt voor record

Ruim een kwart van de hulpverleningen had betrekking op het bestrijden van wateroverlast of het herstellen van stormschade. Dit aandeel is als gevolg van hevige storm in oktober twee keer zo hoog als in het jaar daarvoor. Andere veel voorkomende brandweerwerkzaamheden bij hulpverleningen zijn het bevrijden of redden van personen en het reinigen van wegen of terreinen.

Hulpverleningen naar aard van de werkzaamheden

Hulpverleningen naar aard van de werkzaamheden

Zes van de tien keer dat de brandweer bij hulpverleningen in actie moest komen gebeurde dat buiten gebouwen. Van deze acties vond meer dan de helft plaats op wegen en terreinen en bij één op de vijf gevallen kwam de brandweer te hulp bij een ongeval met een personenauto; 21 duizend keer is hulp verleend in gebouwen, waarvan 80 procent in woongebouwen.

Aantal drukke maanden voor de brandweer

Het aantal hulpverleningen verschilt per maand. Alleen al in de maand oktober 2002 is tienduizend maal hulp verleend. Oorzaak is de hevige storm eind oktober. Maar ook februari (stormschade) en augustus (wateroverlast) waren met bijna vijfduizend hulpverleningen drukke maanden in 2002 voor de brandweer. November was met bijna drieduizend hulpverleningen een relatief rustige maand.

Hulpverleningen naar maand

Hulpverleningen naar maand

Meer doden

Bij de hulpverleningen na ongevallen zijn meer dan 800 doden geteld, bijna 20 procent meer dan het gemiddelde van de vijf voorgaande jaren. De hulpverlening bestaat hierbij vaak uit het bergen van het lijk; één op de drie doden komt voor bij verkeersongevallen met personenauto’s.

Toename vooral in de kleine gemeenten

In de vier grote steden heeft de brandweer twaalfduizend keer hulp verleend, een kwart van alle hulpverleningen. Landelijk gezien vonden in 2002 gemiddeld drie hulpverleningen per duizend inwoners plaats.Ten opzichte van het jaar 2001 is de relatieve toename van het aantal hulpverleningen in kleine gemeenten (42 procent) forser dan in de vier grote steden (13 procent).

Wim Vissers