Aantal faillissementen stijgt met 30 procent

In het eerste halfjaar van 2003 zijn bijna 4 150 faillissementen uitgesproken, een stijging van 30 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2002. Dat blijkt uit voorlopige tellingen van het CBS.

Uitgesproken faillissementen per halfjaar 1980-2003

De stijgende tendens van het aantal faillissementen, die begon in het tweede halfjaar van 1999, zet daarmee door. Het aantal uitgesproken faillissementen is historisch gezien hoog. Alleen in het begin van de jaren tachtig werden per halfjaar meer faillissementen uitgesproken.

Bedrijfsfaillissementen: driekwart van het totaal

Drie van de vier faillissementen in het eerste halfjaar van 2003 zijn bankroeten van bedrijven en instellingen. De overige faillissementen betreffen particulieren. Tweederde van deze particulieren zijn personen met een leeftijd tussen de 25 en 45 jaar. In de leeftijdscategorie zestig jaar en ouder worden vrijwel geen faillissementen uitgesproken.

Uitgesproken faillissementen per halfjaar naar rechtsvorm

Grote schulden door faillissementen

Uit onderzoek van het CBS naar de financiële gevolgen van de in 2002 afgewikkelde faillissementen blijkt dat per faillissement gemiddeld 286 duizend euro aan schulden onbetaald blijft.

De hoogte van deze onbetaald gebleven schuld verschilt per rechtsvorm: vennootschappen laten gemiddeld 400 duizend euro aan schulden onbetaald, eenmanszaken 226 duizend euro en particulieren bijna 80 duizend euro.

Bill Swaager