Eigen huis beter beveiligd

De overgrote meerderheid van de bevolking heeft thuis voorzieningen om inbraak te voorkomen. Het gaat vooral om veiligheidssloten en grendels op de buitendeuren en buitenverlichting. In 2002 had 82 procent van de inwoners veiligheidssloten of grendels; tien jaar eerder was dit nog 75 procent. Ook het aandeel dat thuis buitenverlichting heeft is toegenomen. Het steeg van 67 procent begin jaren negentig naar 77 procent in 2002. Slechts 6 procent zegt dat er géén bijzondere voorzieningen tegen een inbraak in of om hun woning zijn.

Voorzieningen tegen inbraak, 1992 en 2002

Meer inbraakpreventie eigen huis

Van de bewoners van een eigen huis zegt zo’n 2 procent geen bijzondere voorzieningen tegen inbrekers te hebben. Bij Nederlanders die in een huurwoning wonen, ligt dit met 12 procent duidelijk hoger. Dit verschil is in meerdere of mindere mate ook bij de afzonderlijke voorzieningen te zien. Bewoners van een eigen huis hebben vooral vaker buitenverlichting en een alarminstallatie.

Voorzieningen naar eigen woning of huurwoning, 2002

Buren of familie houden bij vakantie een oogje in het zeil

Wie langere tijd van huis is, kan extra maatregelen nemen. Het vaakst wordt vertrouwd op buren en familie; acht van de tien Nederlanders vraagt hen een oogje in het zeil te houden. Ook laten ruim vier van de tien personen het licht branden bij afwezigheid en bergt ongeveer de helft waardevolle spullen tijdelijk op.

Maatregelen bij afwezigheid naar eigen woning of huurwoning, 2002

Bewoners van eigen huis nemen meer maatregelen

Ook bij langere afwezigheid treffen bewoners van een eigen huis vaker maatregelen tegen inbraak. Slechts 1 procent treft geen maatregelen. Van de bewoners van een eigen huis laat 15 procent tijdelijk andere mensen in hun huis wonen. Bij bewoners van een huurwoning doet 10 procent dit. Bewoners van een eigen huis vragen ook vaker aan buren of familie om een oogje in het zeil te houden, ze laten vaker het licht branden en bergen hun waardevolle spullen vaker op.

Kans op inbraak

Mensen nemen dus allerlei maatregelen om een inbraak in hun woning te voorkomen. Maar, hoe groot achten ze nu eigenlijk de kans dat ze het komende jaar daadwerkelijk het slachtoffer van een inbraak worden? In 2002 dacht 5,5 procent van de bewoners van een eigen huis dat de kans op inbraak groot was, terwijl van de bewoners van een huurwoning 6,7 procent deze mening was toegedaan. Of personen bang zijn voor inbraak heeft echter niet alleen te maken met inbraakpreventie, maar ook met de locatie van de woning (grote of kleine gemeente), het soort woning (appartement, rijtjeshuis, vrijstaand) en zelfs de kenmerken van de bewoner (geslacht, leeftijd).

Miranda de Vree

Bron: StatLine