Meer overledenen bij hogere temperatuur

Het aantal overledenen hangt samen met de hoogte van de temperatuur. In de maanden juni en juli was de wekelijkse sterfte het hoogst in de warmste weken en het laagst in de koelste weken.

Hoogste sterfte in de derde week van juli

In de week van 14 tot en met 20 juli was de gemiddelde temperatuur met 29 graden het hoogst. In die week overleden 2570 personen. Twee weken daarvoor (de week van 30 juni tot en met 6 juli) bereikte de temperatuur het laagste niveau van de afgelopen twee maanden. Het was toen gemiddeld nog geen 21 graden. In die week overleden 2340 personen.

Overledenen per week, juni en juli 2003

Ook de andere weken laten een duidelijke relatie tussen sterfte en temperatuur zien. Gemiddeld leidde in de afgelopen twee maanden een stijging van de temperatuur met één graad tot een stijging van het wekelijkse aantal overledenen met 25. Aangezien in de derde week van juli de temperatuur 7 graden hoger was dan in een ‘normale’ week in juli, kan worden berekend dat het aantal overledenen in die week 175 hoger was dan normaal. Het is te verwachten dat ook de hittegolf in augustus tot hogere sterfte zal leiden. Cijfers daarover zijn over een aantal weken bekend.

Joop de Beer en Carel Harmsen