Ziekteverzuim eerste kwartaal gedaald

In het eerste kwartaal van 2003 is het ziekteverzuim in de marktsector en bij de rijksoverheid sterk gedaald. Bij particuliere bedrijven daalt het met 0,6 procentpunt ten opzichte van het eerste kwartaal van 2002. Bij de rijksoverheid is de daling zelfs 1 procentpunt.

Bedrijfsleven telt minder zieken

Het ziekteverzuim bij particuliere bedrijven is in het eerste kwartaal van 2003 gemiddeld 5,3 procent. Dit betekent dat per dag gemiddeld één op de negentien werknemers in het bedrijfsleven ziek thuis bleef. Dat is minder dan in hetzelfde kwartaal in 2002. Toen bleef gemiddeld 5,9 procent ziek thuis. Sinds 1997 daalde het ziekteverzuim bij particuliere bedrijven niet zo sterk.

Ziekteverzuim particuliere bedrijven, 1e kwartaal

Daling ziekteverzuim zorgsector houdt aan

De daling van het ziekteverzuim is het sterkst in de landbouw en visserij. In die sector daalt het verzuim in een jaar tijd van 4,3 naar 2,8 procent. Ook in de niet-commerciële dienstverlening daalt het ziekteverzuim sterk. Die daling wordt vooral veroorzaakt door de daling van het verzuim in de gezondheids- en welzijnszorg. In de zorg is het verzuim afgenomen van 8 naar 7 procent. Overigens is in het eerste kwartaal het ziekteverzuim door seizoeninvloeden altijd relatief hoog.

Ziekteverzuim particuliere bedrijven naar sector, 1e kwartaal

Ziekteverzuim bij grote bedrijven flink gedaald

Met name bij grote bedrijven is het ziekteverzuim fors verminderd. Was het ziekteverzuim bij bedrijven met meer dan honderd werknemers in het eerste kwartaal 2002 nog 7,5 procent, in het eerste kwartaal 2003 is dat 6,6 procent. Bij kleine bedrijven is het ziekteverzuim juist iets toegenomen.

Rijksambtenaren verzuimen minder

Bij de rijksoverheid is het ziekteverzuim afgenomen van 8,3 procent in het eerste kwartaal 2002 naar 7,3 procent in het eerste kwartaal 2003. De daling van het ziekteverzuim bij de rijksoverheid was al in 2002 waarneembaar.

Ziekteverzuim rijksoverheid, 1e kwartaal

Ziekteverzuim rijksoverheid anders berekend

Het verzuimpercentage bij de rijksoverheid is veel hoger dan bij particuliere bedrijven. Dit komt omdat bij de rijksoverheid werknemers die langer dan een jaar ziek zijn meetellen. Het ziekteverzuim exclusief het verzuim langer dan een jaar lag in 2002 ongeveer 1,2 procentpunt lager. Bij vergelijking met de particuliere sector is ook van belang dat het bij de rijksoverheid vrijwel uitsluitend gaat om instellingen met meer dan honderd werknemers.

John Kartopawiro

Bron: StatLine