Uitstapjes duur

Een uitstapje kost in 2002 gemiddeld 12 euro per persoon. Daarvan wordt 7 euro uitgegeven aan consumpties, 3 euro aan toegangsprijzen en 2 euro aan vervoer.

Uitgaan kost het meest

Uitgaan is een dure vorm van dagrecreatie. Per keer wordt er zo’n 24 euro per persoon aan besteed. Uit eten gaan, het bezoek aan de disco en het café zijn duur door de hoge uitgaven aan consumpties. Een bezoek aan het theater is vooral duur door de hoge prijs van het entreekaartje.

Sporten is goedkoper

Sportieve recreatie is minder prijzig. Gemiddeld wordt er elke keer 6,5 euro per persoon aan uitgegeven. Wandelen en fietsen zijn goedkoop. Met een consumptie onderweg en lage vervoerskosten is men gemiddeld voor minder dan 5 euro klaar. Golfen is de dure uitschieter. Dat kost gemiddeld per keer 23 euro, waarvan de helft voor toegang.

Uitgaven per persoon per uitstapje

Hoge entree- en vervoerskosten voor pretpark

Voor bezoek aan attracties, bezienswaardigheden en evenementen zijn mensen vaak langer van huis. De vervoerskosten en de entreeprijzen vormen de helft van de uitgaven. Dure uitstapjes zijn het pretpark en de dierentuin. Het pretpark kost per persoon gemiddeld 25 euro, de dierentuin 18 euro. Ook het bezoeken van bezienswaardigheden in een stad of dorp en evenementen als een beurs of tentoonstelling behoren tot de duurdere uitstapjes.

Aan uitstapjes wordt steeds meer uitgegeven

In 2002 belopen de totale uitgaven aan dagrecreatie 11,5 miljard euro. In 1995/1996 was dat nog 6,7 miljard euro. Een deel van de stijging komt door de toename van het aantal uitstapjes. Deze bedraagt 5 procent.

Totale uitgaven aan recreatieve activiteiten

Meer en duurdere uitstapjes

Er is een verschuiving te zien in type uitstapjes. Vooral het aantal dure uitstapjes, zoals uitgaan en het bezoeken van attracties, is tussen 1995/1996 en 2002 sterk toegenomen. De goedkopere recreatie, zoals het deelnemen aan verenigingsactiviteiten of een dagje hobbyclub, is in deze periode afgenomen. Daarnaast zijn de prijzen in de horeca en de recreatiesector in deze periode met ongeveer een kwart gestegen.

Om al deze redenen zijn de gemiddelde uitgaven per uitstapje toegenomen van 7 euro in 1995/1996 naar 12 euro in 2002.

Gusta van Gessel-Dabekaussen

Bron: StatLine