Incidentele loonontwikkeling 0,6 procent

In 2001 stegen de uurlonen van werknemers met 4,9 procent. Van deze stijging is 4,3 procent het gevolg van afspraken in collectieve regelingen zoals cao’s. De resterende stijging van de uurlonen, de zogenoemde incidentele loonontwikkeling, bedroeg in 2001 dus 0,6 procent.

Incidentele loonontwikkeling

Incidentele loonontwikkeling in 2001 gemiddeld

De incidentele loonontwikkeling in 2001 is ongeveer gelijk aan het gemiddelde van de afgelopen jaren. Dit ondanks de sterke stijging van de cao-lonen in 2001. De hoogte van de incidentele loonontwikkeling hangt onder meer af van bevorderingen en individuele toeslagen, maar ook van veranderingen in het personeelsbestand.

Incidentele loonstijging blijvers 2,6 procent

De blijvers op de arbeidsmarkt zijn de mensen die zowel eind 2000 als eind 2001 een baan hadden. Zij hadden een incidentele loonstijging van 2,6 procent. Dit is meer dan de incidentele loonstijging voor alle werknemers. Dit komt vooral doordat de instroom van nieuwe werknemers de loonstijging voor alle werknemers drukt. Instromers op de arbeidsmarkt, zoals schoolverlaters, verdienen namelijk gemiddeld aanzienlijk minder dan andere werknemers.

Incidentele loonontwikkeling naar positie werknemer, 2001

Hoge incidentele loonstijging voor baanwisselaars

Voor mensen die in 2001 van baan veranderden, de zogeheten baanwisselaars, bedroeg de incidentele loonstijging zelfs 4,5 procent. Deze stijging is zo hoog omdat baanwisselaars in de nieuwe baan vaak meer verdienen dan in de oude baan.

Mark Zuiderwijk

Bron: StatLine