Ruim 300 duizend autowrakken gesloopt

In 2002 zijn 482 duizend voertuigen onttrokken aan het verkeer. 313 duizend voertuigen zijn gedemonteerd, 169 duizend voertuigen zijn afgevoerd naar het buitenland.

Sloop of export

Tweederde van de vrijgekomen personenauto’s wordt gesloopt, eenderde wordt geëxporteerd. Bij de bedrijfsauto’s ligt deze verhouding andersom: eenderde gaat naar de sloop en tweederde naar het buitenland.

Van de 313 duizend voertuigen die voor demontage zijn aangeboden bestaat 94 procent uit personenauto’s en 6 procent uit bedrijfsauto’s, gerekend naar het gewicht is dit 89 procent respectievelijk 11 procent.

Uitval motorvoertuigenpark

Personenauto gaat 14 jaar mee

Personenauto’s en bedrijfsauto’s worden vanaf hun elfde, twaalfde jaar levensjaar in grote aantallen afgeschreven. Een personenauto gaat gemiddeld 13,8 jaar mee voor hij op de sloop terecht komt, een bedrijfsauto 13,4 jaar.

Voertuigwrakken naar levensjaar

Diesel- en LPG-auto’s sneller afgeschreven

Auto’s die diesel of LPG als brandstof gebruiken komen eerder voor sloop in aanmerking dan auto’s die op benzine rijden. Met diesel- en LPG-auto’s worden jaarlijks meer kilometers gereden dan met benzineauto’s. Deze auto’s worden dan ook sneller afgeschreven.

Een kwart van de benzinepersonenauto’s komt binnen tien jaar op de sloop terecht. Van de personenauto’s die op diesel of LPG rijden is dit een derde. Tien procent van de bedrijfsauto’s die op benzine rijden wordt binnen tien jaar gesloopt. Voor dieselauto’s is dit percentage 33.

René Jolly

Bron: StatLine