Groeiers in krimpende exportmarkt

De exportwaarde van onder meer geneesmiddelen, foto(projectie)apparatuur, planten, bier en rundvlees is in 2002 behoorlijk gestegen ten opzichte van 2001. Daarentegen is de totale waarde van de Nederlandse goederenuitvoer in diezelfde periode met 3 procent gedaald tot 235 miljard euro.

Producten met grootste toename, 2001-2002

Geneesmiddelen grootste groeier

Nederland heeft vorig jaar voor 0,8 miljard euro meer geneesmiddelen uitgevoerd tot een waarde 5,2 miljard euro. Bijna driekwart van de geneesmiddelenexport gaat naar EU-lidstaten met het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk als belangrijkste landen. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat Nederland hier niet alleen als producent maar ook als internationaal distributeur optreedt.

Herstel rundvleesexport

De exportstijging van rundvlees heeft vooral te maken met de MKZ-crisis in 2001 waardoor de export toen sterk verminderde. Ondanks de toename in 2002 is de totale rundvleesexport overigens nog niet terug op het oude niveau. Vorig jaar lag de exportwaarde van rundvlees nog bijna 9 procent lager dan in het jaar voordat de MKZ-crisis uitbrak.

Handelspartners met grootste toename exportwaarde, 2001-2002

Exportwaarde handel met VS

De exportwaarde van de handel met de Verenigde Staten is in 2002 met 800 miljoen euro het sterkst toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. In 2002 is bijna 5 procent van de totale Nederlandse uitvoerwaarde naar de VS van Amerika gegaan. Een jaar eerder lag dit nog een half procent lager.

Verder is ook de uitvoerwaarde naar Rusland, China en Turkije behoorlijk toegenomen. Deze handelspartners betrokken in 2002 elk voor grofweg 300 miljoen euro meer uit ons land dan in het jaar daarvoor.

Ad Huijsen

Bron: StatLine