Prijzen industrie opnieuw gedaald

De Nederlandse industrie heeft de afzetprijzen in april 2003 met 2,0 procent verlaagd ten opzichte van maart. De daling wordt vooral veroorzaakt door de lagere prijzen die aan buitenlandse afnemers in rekening zijn gebracht (-3,1 procent). De binnenlandse afzetprijzen zijn nagenoeg onveranderd (-0,1 procent).

De afname van de afzetprijzen is voor een belangrijk deel het gevolg van ontwikkelingen in de aardolie-industrie. Als de prijsdaling van de aardolieproducten buiten beschouwing wordt gelaten, resteert voor april een stijging van de afzetprijzen van 0,2 procent.

Producentenprijzen vergeleken met voorgaande maand

Verbruiksgoederen eveneens goedkoper

De fabrikanten van industriële producten hebben in april 3,6 procent minder betaald voor de verbruikte grondstoffen en halffabrikaten dan in maart. In Nederland aangeschafte verbruiksgoederen daalden met 0,9 procent in prijs. De geïmporteerde grondstoffen en halffabrikaten waren 5,8 procent goedkoper dan in maart. Vooral de invoerprijzen van gas en aardolie hebben een sterk drukkend effect.

Producentenprijzen vergeleken met voorgaand jaar

Verbruiksprijzen ongeveer gelijk aan jaar geleden

Als gevolg van de prijsdalingen in maart en april is het niveau van de verbruiksprijzen ongeveer gelijk aan het niveau van april 2002 (0,2 procent). De afzetprijzen zijn in dezelfde periode met 1,7 procent gestegen.

Corien Ooms