Opnieuw meer leerlingen op de expertisecentra

In het schooljaar 2002/’03 volgen bijna 52 duizend leerlingen speciaal onderwijs aan de expertisecentra. In schooljaar 1991/’92 waren dat er nog 30 duizend. Opvallend is de verdubbeling van het aantal zeer moeilijk opvoedbare en lerende kinderen dat voortgezet onderwijs volgt aan de expertisecentra.

Aantal leerlingen op expertisecentra groeit gestaag

De expertisecentra bieden onderwijs aan zeer moeilijk opvoedbare of lerende kinderen en aan kinderen met een lichamelijke of verstandelijke handicap. In het schooljaar 2002/’03 is het aantal leerlingen van de expertisecentra opnieuw toegenomen. Bijna 52 duizend leerlingen volgen deze vorm van onderwijs, 3,5 duizend meer dan in schooljaar 2001/’02. Sinds 1991/’92 is het aantal leerlingen gemiddeld met 5 procent per jaar gestegen.

Aantal leerlingen op de expertisecentra

In voortgezet onderwijs expertisecentra veel leerlingen met leer- of opvoedingsproblemen

Twee van de drie leerlingen op de expertisecentra volgen basisonderwijs en een van de drie doet voortgezet onderwijs. Driekwart van degenen op het voortgezet onderwijs volgt onderwijs voor zeer moeilijk opvoedbare of lerende kinderen. Bij het basisonderwijs is dit ruim 40 procent. Hier wordt veel onderwijs gegeven aan langdurig zieken, meervoudig gehandicapten en kinderen met ernstige spraakstoornissen.

Leerlingen expertisecentra naar opleidingssoort

Verdubbeling zeer moeilijk opvoedbare en lerende kinderen in voortgezet onderwijs
Vooral de toename van het aantal zeer moeilijk opvoedbare en lerende kinderen dat voortgezet onderwijs volgt op de expertisecentra is opvallend. Sinds het schooljaar 1991/’92 is hun aantal verdubbeld. Het aantal kinderen dat op de expertisecentra onderwijs voor dove kinderen volgt, is in de laatste elf jaar bijna gehalveerd.

Leerlingen expertisecentra naar opleidingssoort

Toename culturele minderheden

Het totaal aantal leerlingen op de expertisecentra is in elf jaar met 70 procent toegenomen. In dezelfde periode steeg het aantal leerlingen op de expertisecentra dat tot een culturele minderheid behoort met 110 procent. Van de leerlingen op de expertisecentra zijn zeven van de tien jongens.

Frank Blom en Rob Kapel

Bron: StatLine