Handel met nieuwe EU-lidstaten groeit

De Nederlandse goederenhandel met de tien nieuwe EU-lidstaten is beperkt, maar neemt ondanks de economische tegenwind wel toe. Ruim 2 procent van onze invoerwaarde komt uit deze landen en 3 procent van de uitvoer gaat ernaar toe.

In 2002 heeft Nederland voor 4,6 miljard euro ingevoerd uit deze toekomstige EU-lidstaten. Dit is bijna een half procent meer dan in 2001. De totale Nederlandse invoerwaarde is in de vergelijkbare periode met zes procent afgenomen.

De uitvoer naar deze nieuwe EU-lidstaten bedroeg 7,0 miljard euro, ruim 9 procent meer dan in 2001. De totale Nederlandse uitvoer lag in dezelfde periode 3 procent lager.

Handel met nieuwe EU-lidstaten, 2002

Overschot handelsbalans toegenomen

Het overschot op de handelsbalans met de tien nieuwe lidstaten is in 2002 met 0,6 miljard euro toegenomen tot een waarde van 2,4 miljard euro. Bijna de helft van dit overschot wordt gegenereerd uit de handel met Polen. Opmerkelijk is de stijging van het handelsoverschot met Tsjechië. Dit overschot is het afgelopen jaar met 0,3 miljard euro toegenomen tot 0,7 miljard euro.

Meeste handel met Polen

Van de toekomstige EU-lidstaten is Polen veruit de belangrijkste handelspartner. Zo’n 40 procent van de Nederlandse in- en uitvoer met de nieuwkomers is handel met Polen. De invoer uit Polen is in 2002 met 2 procent toegenomen tot 1,6 miljard euro. Nederland heeft afgelopen jaar voor 2,7 miljard euro naar Polen geëxporteerd Dit is 6 procent meer dan in 2001.

Wiel Packbier