Werkloosheid stijgt vooral in Groningen, Utrecht en Limburg

In bijna alle provincies is in 2002 de werkloosheid opgelopen. De stijging was vooral sterk in de provincies Groningen, Utrecht en Limburg. Ook in de stad Utrecht groeide de werkloosheid relatief sterk. Dit drukte een stempel op de ontwikkeling voor de hele provincie. In Amsterdam liep de werkloosheid minder op dan in de andere grote steden.

In Groningen snelste stijging

De werkloosheid in Nederland is in 2002 met 0,7 procentpunt gestegen tot 4,1 procent van de beroepsbevolking. De provincie Groningen liet de sterkste stijging zien. In deze provincie was de werkloosheid met 6,7 procent het hoogst. Net als in Groningen ging in Limburg de hoge werkloosheid gepaard met een relatief sterke stijging. De enige provincies waar de werkloosheid niet steeg, waren Zeeland en Gelderland. Zeeland was met 3,1 procent de provincie met de laagste werkloosheid.

Werkloosheid naar provincie

Ook relatief hoge groei in provincie Utrecht

Ook de provincie Utrecht liet een relatief sterke toename zien van de werkloosheid. Was Utrecht in 2000 met 2,3 procent nog de provincie met de laagste werkloosheid, in 2002 is de werkloosheid met ruim 4 procent even hoog als het landelijke gemiddelde. Deze ontwikkeling is volledig toe te schrijven aan de gestegen werkloosheid in de stad Utrecht.

Utrecht laat snelle stijging werkloosheid zien

Van de vier grote steden liep de werkloosheid in Utrecht het meest op. Deze bedroeg in 2002 gemiddeld bijna 7 procent van de beroepsbevolking en is daarmee bijna verdubbeld. Net als in voorgaande jaren was de werkloosheid in Rotterdam het hoogst met ruim 7 procent.

Werkloosheid in de vier grote steden

In Amsterdam laagste groei

Amsterdam had met 5 procent werklozen van de vier grote steden het laagste werkloosheidscijfer. De werkloosheid steeg hier in 2002 duidelijk minder snel dan in de andere grote steden. In Den Haag is de werkloosheid vergelijkbaar met die in Amsterdam, maar de stijging was groter dan in de hoofdstad.

Cees Maas