Een kwart meer WW-uitkeringen in 2002

De jarenlange daling van het aantal WW-uitkeringen is sinds eind 2001 voorbij. In 2002 is het aantal WW-uitkeringen met 38 duizend toegenomen. Met name bij de mannen was de groei sterk. Het aantal WW-uitkeringen wordt beïnvloed door het seizoen: 's winters zitten met name mannen vaker in de WW.

Na zeven vette jaren een mager jaar

In de jaren 1995 tot en met 2001 daalde het aantal WW-uitkeringen voortdurend. In deze periode nam het aantal WW-uitkeringen met 239 duizend af. In december 2001 werd het laagste punt in tien jaar bereikt: 166 duizend. Daarna sloeg de daling om in een stijging. Eind 2002 lag het aantal WW-uitkeringen met 204 duizend bijna een kwart hoger dan een jaar eerder.

WW-uitkeringen seizoengecorrigeerd, 1993-2002

Toename bij mannen het grootst

Eind 2002 ging 58 procent van de WW-uitkeringen naar mannen en 42 procent naar vrouwen. Onder mannen was de groei het sterkst. De forse stijging in 2002 komt voor 68 procent voor rekening van mannen. Met name in de leeftijdsgroep van 25 tot 45 jaar nam het aantal WW-uitkeringen toe.

Toename WW-uitkeringen in 2002 naar leeftijd

's Winters piek in WW-uitkeringen voor mannen

Het seizoen beïnvloedt het aantal WW-uitkeringen. Gedurende de wintermaanden neemt de WW vooral bij mannen toe. Deze tijdelijk werkloze mannen komen vooral voor in sectoren waar de werkgelegenheid afhankelijk is van de seizoenen, zoals de bouw, de land- en tuinbouw en de horeca. Het aantal WW-uitkeringen verstrekt aan vrouwen, is veel minder onderhevig aan dit jaarlijks terugkerende patroon.

WW-uitkeringen verstrekt aan mannen, 1993-2002

Door middel van seizoencorrectie worden de maandcijfers gecorrigeerd voor schommelingen die in bepaalde perioden van het jaar normaal zijn. Andere effecten, bijvoorbeeld als gevolg van wetswijzigingen, blijven buiten beschouwing. Wanneer het aantal WW-uitkeringen afneemt, wordt ook de seizoencorrectie kleiner.

Ton Ferber