Meer groenten in de open grond

De productie van de meeste soorten groenten in de open grond is in het seizoen 2002/’03 gestegen ten opzichte van het vorige seizoen. Deze stijging wordt veroorzaakt door een toename van zowel de oppervlakte als de opbrengst per ha.

De productie van de wintergroenten spruiten, prei en boerenkool daalde.

Veel peen, herstel asperges

Peen is naar gewicht gemeten verreweg de belangrijkste groente. De totale peenproductie is met ruim 10 procent toegenomen vergeleken met vorig seizoen.

Gemeten in termen van economische omvang is de teelt van bijvoorbeeld asperges ongeveer even belangrijk als de teelt van winterpeen. Dit komt omdat de prijs van een kg asperges veel hoger is dan die van een kg peen. De productie van asperges in 2002 herstelde zich met bijna 15 procent na de lage opbrengst per ha van 2001.

Productie enkele groenten in de open grond

Lage productie wintergroenten door vorst

Prei, boerenkool en spruiten zijn zogeheten wintergroenten. Zij worden voor een belangrijk deel pas in of na de winter geoogst. In het seizoen 2002/’03 hebben deze groenten geleden onder de vorst. Bij prei en boerenkool is de productie per ha gedaald ten opzichte van vorig jaar en daardoor ook de totale productie. De opbrengst per ha van spruiten bleef op een laag niveau. De oppervlakte spruiten is gedaald met ruim 10 procent en daarmee ook de productie.

Minder spinazie

Het beeld bij de bladgroenten is wisselend. De productie van ijsbergsla is met ruim 5 procent gestegen, maar er is minder overige sla en minder spinazie geproduceerd.

Reinoud Segers