Arbeidsongeschiktheid verschilt per provincie

Het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen is in de periode december 2000 tot en met november 2002 met bijna 40 duizend toegenomen tot 992 duizend. De toename was het sterkst in de provincie Flevoland. Ten opzichte van de beroepsbevolking is de arbeidsongeschiktheid het hoogst in Limburg en het laagst in Zuid-Holland.

Noord- en Zuid-Holland meeste uitkeringen

In Noord-Holland werden eind november 2002 de meeste arbeidongeschiktheidsuitkeringen verstrekt: 171 duizend. Op de tweede plaats kwam Zuid-Holland met 166 duizend uitkeringen. In de provincies Zeeland en Flevoland was het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen met respectievelijk 19 en 21 duizend het kleinst.

Arbeidsongeschiktheidsuitkeringen, november 2002

Sterkste toename in Flevoland

Het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen in Flevoland nam in de twee jaar tot november 2002 met bijna 11 procent toe. De een na sterkste stijging deed zich voor in Utrecht, waar het aantal uitkeringen met 6 procent groeide. In Friesland was de toename met maar 200 uitkeringen (0,6 procent) het kleinst. Ook in Groningen en Drenthe was de toename klein.

Toename arbeidsongeschiktheidsuitkeringen, december 2000 – november 2002

Arbeidsongeschiktheid en beroepsbevolking

Als het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen in verband wordt gebracht met de omvang van de beroepsbevolking blijkt dat er voor heel Nederland per honderd mensen in de beroepsbevolking 13,6 uitkeringen wegens arbeidsongeschiktheid werden verstrekt. In Limburg lag dit met 17,1 uitkeringen een stuk hoger, terwijl het er in Drenthe 15,7 waren. In Zuid-Holland lag de arbeidsongeschiktheid het laagst met 10,6 uitkeringen per honderd mensen in de beroepsbevolking.

Arbeidsongeschiktheidsuitkeringen november 2002 per honderd mensen in beroepsbevolking 2001

Steeds meer vrouwen arbeidsongeschikt

De stijging van het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen komt grotendeels voor rekening van vrouwen. Eind november 2000 werd 42 procent van de uitkeringen verstrekt aan vrouwen. Eind november 2002 was dat 44 procent. Met name onder vrouwen van 35 jaar en ouder nam de arbeidsongeschiktheid toe.

Harrie Hartman