Fruitteelt krimpt en verjongt

Fruittelers hebben de afgelopen vijf jaar hun boomgaarden verjongd. De totale oppervlakte geteeld fruit is verminderd van 23 duizend hectare in 1997 naar 20 duizend hectare in 2002.

Veel minder appels

De afname van de fruitteelt is volledig veroorzaakt door een teruggang van het appelareaal. Dat is sinds 1997 met vierduizend hectare verminderd tot ongeveer elfduizend hectare in 2002. De relatief lage prijzen van de laatste jaren spelen hierbij een rol.

Wel hebben de fruittelers hun appelboomgaarden verjongd. De oppervlakte met appelbomen jonger dan vijf jaar is van
3 600 naar 4 100 hectare toegenomen. Dit is een toename van 24 naar 37 procent van de totale oppervlakte. Vooral het ras Elstar is veel geplant.

Oppervlakte fruitbomen jonger dan 5 jaar

Lichte toename perenteelt

In de afgelopen vijf jaar is de perenteelt met 300 hectare iets toegenomen tot 6 300 hectare. Toch is de oppervlakte perenbomen jonger dan vijf jaar toegenomen met ongeveer vijftien procent tot 1 500 hectare. Het ras Conference is de laatste vijf jaar duidelijk populairder bij de telers dan het perenras Doyenné du Comice.

Meer koelcapaciteit en meer beregening

De koelcapaciteit bij de appel- en perentelers is toegenomen van 15 naar 18 duizend kg per hectare. Deze koeling wordt gebruikt om het fruit na de oogst in te bewaren zodat verkoop later in het seizoen mogelijk is.

Ook het areaal appels en peren dat met een beregenings-installatie tegen nachtvorst kan worden beschermd, is toegenomen tot iets meer dan vijftig procent van de totale oppervlakte.

Klein fruit

Meer rode en zwarte bessen

Bij het kleinfruit valt de toename op van de oppervlakte rode bessen (+ 70 procent) en zwarte bessen (+ 50 procent). De teelt van rode bessen is een intensieve, kleinschalige teelt met gemiddeld 0,8 hectare per teler. De teelt van zwarte bessen daarentegen is meer extensief en grootschalig met gemiddeld 7 hectare per teler.

Reinoud Segers