Sterke groei omzet kantines en catering

De kantine- en cateringbranche is de snelst groeiende sector binnen de horeca. Tussen 1995 en 2001 is de omzet van deze branche met zo’n tachtig procent gestegen, terwijl de omzetgroei voor de traditionele horeca, zoals hotels, restaurants en cafés, in dezelfde periode slechts veertig procent bedroeg. Met name de periode 1998-2001 werd gekenmerkt door een sterke groei van de kantine- en cateringbranche.

Omzet horeca, kantines en catering (1995=100)

Aantal bedrijven groeit snel

De groei van de kantine- en cateringbranche is ook zichtbaar in het aantal bedrijven. In 1995 bestonden nog geen 1500 cateraars, (bedrijfs)kantine-exploitanten en kantines. In 2000 is dit aantal gestegen naar ruim 2600. Deze groei is relatief beduidend groter dan de groei van het aantal bedrijven in de traditionele horeca.

In 1995 was het aandeel kantine-exploitanten en cateraars van het totaal aantal horeca ondernemingen (exclusief bungalowparken en kampeerterreinen) vier procent. In 2000 was dit zeven procent.

Uitbesteding kantines

De groeiende kantine- en cateringbranche, met totale bedrijfsopbrengsten van 1,8 miljard euro in 2000, is goed voor de werkgelegenheid. In 2000 werden 23 duizend voltijdbanen vervuld in deze sector. De sterke groei van de kantine- en cateringbranche in de tweede helft van de jaren negentig wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de uitbesteding van exploitaties van bedrijfskantines aan professionele kantine- en cateringsbedrijven.

Omzet horeca, kantines en catering

Kentering

De laatste twee jaar vindt een kentering plaats in de sterke groei van de kantine- en cateringsbranche. De omzetgroei daalt en deze daling is groter dan die van de traditionele horeca. In het derde kwartaal van 2002 was de omzetgroei van de kantine- en cateringbranche voor het eerst sinds jaren lager dan die van de traditionele horeca.

Pieter Vlag