Uitvoer naar India stabiel

Nederland heeft in 2001 voor 0,9 miljard euro aan goederen uit India ingevoerd, vijf procent méér dan het jaar daarvoor. De uitvoer van goederen naar India bereikte in 2001 hetzelfde niveau als een jaar eerder, te weten 0,5 miljard euro. De totale Nederlandse invoer steeg in de vergelijkbare periode met een procent en de uitvoer met vier procent.

Handel met India de afgelopen vijf jaar gestegen

In de afgelopen vijf jaar is de waarde van de invoer met ruim 50 procent gestegen, terwijl de Nederlandse uitvoer naar India in dezelfde periode met 35 procent toenam. Ter vergelijking: de totale Nederlandse invoer steeg de afgelopen vijf jaar met 56 procent en de uitvoer met 57 procent.

Handel met India

Invoer: kleding belangrijkste importproduct

Met een aandeel van bijna een kwart in de Nederlandse invoer uit India in 2001 is kleding met afstand het belangrijkste importproduct. Muziekinstrumenten en fruit staan met een aandeel van respectievelijk zeven en zes procent op de plaatsen twee en drie.

Invoer belangrijkste producten uit India

Uitvoer: chemische producten en machines

De Nederlandse uitvoer naar India bestond in 2001 voor twee derde uit chemische producten en machines. Organische chemische producten (aandeel 11 procent) en elektrische apparaten (aandeel 10 procent) zijn de belangrijkste exportproducten.

Uitvoer totaal, chemie en machines naar India

Azië

Nederland importeerde in 2001 voor 46,3 miljard euro uit Azië. Hiervan is bijna twee procent afkomstig uit India. Hiermee staat India op de twaalfde plaats op de lijst van belangrijkste invoerlanden uit Azië. De uitvoer bedroeg het afgelopen jaar 15,5 miljard euro. Met een aandeel van ruim drie procent staat India hier op de elfde plaats.

Wiel Packbier

Dit artikel is het elfde in een reeks over zogenoemde opkomende markten. Eerder in deze reeks verschenen artikelen over Hongarije , Rusland, China, Polen, Zuid-Korea, Israël, Turkije, Filippijnen, Maleisië, Indonesie.