Minder tuinders met groenten onder glas

Het aantal tuinders met groenten onder glas vermindert in rap tempo. In 1985 waren er nog zevenduizend tuinders die onder glas groenten teelden. In 2002 is dit aantal meer dan gehalveerd tot drieduizend. De totale oppervlakte van het areaal glasgroenten in Nederland is de laatste zeven jaar echter nauwelijks veranderd.

Groenten onder glas

Minder tuinders

Tussen 1995 en 2002 is ruim eenderde van de bedrijven gestopt met de teelt van groente onder glas. Het merendeel van deze bedrijven lag in Zuid-Holland. In Utrecht, Zuid-Holland, Groningen en Gelderland verdwijnen de bedrijven met glasgroenten het snelst. In Utrecht en Groningen is het aantal bedrijven sinds 1995 zelfs ruimschoots gehalveerd.

Areaal stabiel

Het totale areaal groenten onder glas in Nederland schommelde tussen 1985 en 1995 rond de 4 500 hectare. Daarna verminderde het areaal met grofweg tweehonderd hectare tot zo’n 4 300 hectare.
In Zuid-Holland is de oppervlakte glasgroente tussen 1995 en 2002 met 373 hectare verminderd. In diezelfde periode is in Utrecht 21 hectare verdwenen. In vrijwel alle andere provincies is dit areaal in de laatste zeven jaar toegenomen. De groei zit vooral in Noord-Brabant (+162 hectare), Zeeland (+37 hectare), Limburg (+34 hectare) en Friesland (+31 hectare). Overigens staat nog steeds 54 procent van de kassen met glasgroente in Zuid-Holland. In 1995 was dit nog 61 procent.

Verandering areaal glasgroente en aantal bedrijven, per provincie

Schaalvergroting

Doordat het aantal tuinders met glasgroente sterk vermindert en het areaal redelijke stabiel blijft, is er sprake van een behoorlijke schaalvergroting. Een doorsnee bedrijf met glasgroenten teelt momenteel op een areaal van ruim veertienduizend vierkante meter. In 1995 was dit nog 9 400 vierkante meter.

Gemiddelde oppervlakte glasgroentebedrijven

Cor Pierik