Economische groei in Nederland blijft achter

In Nederland ligt de economische groei momenteel rond het nulpunt omdat de wereldwijde economische afkoeling die in 2001 zichtbaar werd zich in 2002 heeft doorgezet. Daarmee blijft Nederland duidelijk onder het EU-gemiddelde van 0,6 procent. In de jaren negentig was de groei in Nederland juist hoger.

Economische groei in Nederland

In tegenstelling tot de EU herstelt de economie van de Verenigde Staten zich al enigszins. Na een marginale 0,3 procent in 2001 is de Amerikaanse groei in 2002 weer opgelopen naar bijna twee procent.

Inflatie iets afgenomen, werkloosheid opgelopen

De gemiddelde inflatie in de Europese Unie is in 2002 iets afgenomen. Dit geldt ook voor Nederland, al blijft de inflatie ruim boven het EU-gemiddelde. Binnen de EU behoort Nederland tot de landen met de hoogste inflatie. Japan kampt nog altijd met deflatie; de consumentenprijzen zijn er in 2002 met ruim één procent gedaald.

De werkloosheid is overal opgelopen, in de Verenigde Staten eerder en sneller dan elders. In Nederland blijft de werkloosheid met 2,6 procent nog steeds laag. Dit is vijf procentpunt lager dan het EU-gemiddelde.

Nieuwe EU-landen relatief arm

Per 1 januari 2004 staat een uitbreiding van de Europese Unie gepland met tien nieuwe leden. Economisch gezien zijn deze landen, meest voormalige Oostbloklanden, relatief arm. De welvaart van drie belangrijke toetreders - Polen, Tsjechië en Hongarije - ligt ongeveer de helft lager dan gemiddeld in de EU.

BBP per hoofd van de bevolking, EU 15=100

Bij uitbreiding van 15 naar 25 landen neemt de bevolking van de EU met ruim 20 procent toe tot 460 miljoen. Het BBP stijgt echter maar met 10 procent.

Hermanus Rietveld