Sociale premies een vijfde van arbeidskosten

Driekwart van de kosten die werkgevers maken voor het in dienst hebben van werknemers gaat op aan lonen. Zo’n 20 procent van de totale kosten heeft betrekking op sociale premies.

Lonen zijn grootste kostenpost

In totaal is er in 2000 ruim 120 miljard euro aan arbeidskosten gemaakt door particuliere bedrijven met tien of meer werknemers. Deze kosten omvatten de lonen van werknemers, de sociale premies die ten laste van de werkgevers komen, en een aantal overige kosten. De lonen bepalen veruit het grootste deel van de arbeidskosten: ruim driekwart.

Arbeidskosten naar verschillende componenten, 2000

Wettelijke sociale premies goed voor 11 procent

Tweede belangrijke uitgavenpost zijn de wettelijke sociale premies, die iets meer dan de helft van de sociale premies voor hun rekening nemen. Onder de wettelijke sociale premies vallen de premies voor de WAO, Ziekenfondswet, WW en de overhevelingstoeslag. Ze variëren van 8 procent bij de energie- en waterleidingbedrijven tot bijna 14 procent in de horeca.

Arbeidskosten het hoogst bij grote bedrijven

De gemiddelde arbeidskosten bij particuliere bedrijven bedragen 23 euro per gewerkt uur. De arbeidskosten hangen samen met de grootte van het bedrijf: hoe meer werknemers, hoe hoger de gemiddelde kosten per gewerkt uur. Bij kleine bedrijven (10–19 werknemers) wordt gemiddeld 19 euro uitgegeven per gewerkt uur en bij de grote bedrijven (500 werknemers of meer) is dat bijna 25 euro.

Arbeidskosten per gewerkt uur naar bedrijfsgrootte, 2000

Arbeidskosten laag in de horeca

De arbeidskosten in de delfstoffenwinning komen ver boven het gemiddelde van 23 euro uit met bijna 38 euro per gewerkt uur. Ook de energie- en waterleidingbedrijven en de financiële instellingen zitten ruim boven het gemiddelde met respectievelijk 34 en 33 euro. In de horeca zijn de kosten van het in dienst hebben van werknemers het laagst, ruim 14 euro per uur.

Arbeidskosten per gewerkt uur naar bedrijfstak, 2000

Anouschka van der Meulen en Herman Slagter

Bron: StatLine