Vrouwen presteren beter op het hbo

Zes jaar na inschrijving op het hbo heeft 56 procent van de mannen en 64 procent van de vrouwen het diploma op zak. In het hbo techniek en gezondheidszorg halen studenten het vaakst het diploma. Mannen verlaten anderhalf keer zo vaak als vrouwen het hoger onderwijs zonder diploma.

Vier op de tien vrouwen haalt in vier jaar diploma

In de studiejaren 1991/’92 tot en met 1995/’96 schreven gemiddeld 54 duizend studenten zich voor het eerst in voor een voltijdstudie hbo. Ongeveer de helft van elk cohort is vrouw. Na vier jaar heeft gemiddeld 40 procent van de vrouwen en 30 procent van de mannen het diploma behaald. Na zes jaar hebben de mannen iets van deze achterstand ingelopen. Van hen heeft dan 56 procent het diploma, tegen 64 procent van de vrouwen. Het aandeel studenten met een diploma na vier jaar neemt de laatste jaren toe.

Rendement hbo na vier en zes jaar

Rendement hbo na vier en zes jaar

Hoogste rendement bij techniek en gezondheidszorg

Mannen halen in elke sector van het hbo een lager rendement dan vrouwen. In de sector techniek is het rendement het hoogst. Van degenen die in 1995/’96 begonnen heeft 65 procent van de mannen en 71 procent van de vrouwen na zes jaar het diploma gehaald. Ook de gezondheidszorg scoort goed. Onder vrouwen is het aandeel geslaagden met 71 procent net zo hoog als bij de techniek.

Rendement hbo-cohort 1995 na zes jaar naar sector

Rendement hbo-cohort 1995 na zes jaar naar sector

Bij pedagogiek veel studiewisselaars

Mannen halen in het pedagogisch onderwijs het minst vaak het diploma. Na zes jaar heeft slechts 41 procent het diploma op zak. Hbo-studenten pedagogiek veranderen relatief vaak van studie. Zes procent van de mannelijke en acht procent van de vrouwelijke pedagogiekstudenten haalt uiteindelijk een hbo-diploma in een andere sector.

Vwo-ers laten het hoogste rendement zien

Met vwo als vooropleiding is het rendement het hoogst. Van de vrouwen met vwo haalt 75 procent na zes jaar het hbo-diploma en van de mannen 65 procent. Onder mannen geeft havo als vooropleiding met 47 procent het laagste rendement. Onder vrouwen is dit mbo met 61 procent geslaagden na zes jaar.

Rendement hbo-cohort 1995 na zes jaar naar vooropleiding

Rendement hbo-cohort 1995 na zes jaar naar vooropleiding

Mannen verlaten hoger onderwijs vaker zonder diploma

Na vier jaar heeft een kwart van de mannelijke studenten die in 1995/’96 begonnen het hoger onderwijs zonder diploma verlaten. Na zes jaar is dat opgelopen tot bijna 30 procent.

Van de vrouwen heeft na vier jaar 19 procent en na zes jaar 21 procent het hoger onderwijs ongediplomeerd verlaten.

Kees Gordijn

Bron: StatLine