Handel met VS: invoer in 2002 fors lager

De afgelopen vijf jaar is de waarde van de Nederlandse export naar de Verenigde Staten (VS) jaarlijks gegroeid. Ook de invoer uit dit land steeg tot 2002 gestaag. In de eerste negen maanden van 2002 ligt de invoerwaarde echter 17 procent lager dan in diezelfde periode een jaar eerder. Dit betekent een daling van ruim 2,7 miljard euro.

Handel met de VS in de eerste negen maanden

VS belangrijkste exportmarkt buiten EU

De uitvoerwaarde naar de VS is in de eerste negen maanden van 2002 met 6 procent gestegen tot 8,3 miljard euro. Hiermee is de Verenigde Staten van alle niet EU-landen de belangrijkste afnemer van goederen uit Nederland. In de eerste negen maanden van 2002 is vooral de export van fototoestellen en bier sterk gestegen. De waarde van vrijwel alle belangrijke exportproducten is in 2002 verder toegenomen.

Invoer fors minder in 2002

De invoerwaarde ligt in de eerste negen maanden van 2002 met 13,6 miljard euro fors onder het niveau van diezelfde periode in 2001. Vooral de invoer van motorrijwielen en meet-, controle- en analyse-instrumenten is flink verminderd.

Aandeel van enkele landen in de Nederlandse handel

Qua import staan VS op derde plaats

Ondanks de terugval blijven de Amerikanen voor Nederland een belangrijke leverancier van importproducten. Afgemeten aan de importwaarde in de eerste negen maanden van 2002 staat de VS op de derde plaats. Alleen onze ooster- en zuiderburen leveren een grotere bijdrage. De Duitsers zijn goed voor 19 procent, de Belgen leveren 11 procent en de Amerikanen 9 procent van de Nederlandse import van goederen.

Handel na september 2001

Zowel de waarde van de invoer als van de uitvoer met de VS lag in september 2001 ongeveer 20 procent onder het niveau van een jaar eerder. Na deze periode is de invoer blijven dalen, terwijl de export zich weer heeft hersteld. Uit de CBS-cijfers blijkt niet of en zo ja, in welke mate de gebeurtenissen van 11 september invloed hebben gehad op de Nederlandse handel met de VS. Zo was er in augustus 2001 ook al sprake van een daling van de import.

Evrim Onat en Cor Pierik

Bron: StatLine