Afzetprijzen industrie vrijwel onveranderd

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie zijn in oktober nauwelijks veranderd ten opzichte van september. De ondernemingen hebben hun prijzen gemiddeld met slechts 0,1 procent verhoogd. De prijzen van producten die op de Nederlandse markt zijn afgezet, liggen op hetzelfde niveau als in september. De geëxporteerde producten zijn iets in prijs gestegen (+0,2 procent).

Grondstoffen en halffabrikaten goedkoper

De verbruiksprijzen liggen in oktober 1,4 procent lager dan in september. Voor grondstoffen en halffabrikaten die in Nederland zijn aangeschaft, is 0,9 procent minder betaald. Geïmporteerde grondstoffen en halffabrikaten werden 1,8 procent goedkoper.

Producentenprijzen vergeleken met vorige maand

Stijgende tendens afzet- en verbruiksprijzen

De ontwikkeling van de afzet- en verbruiksprijzen vertoont in vergelijking met het voorgaande jaar sedert geruime tijd een stijgende tendens. Sinds enkele maanden liggen de afzet- en verbruiksprijzen weer boven het niveau van het voorafgaande jaar. Het prijsniveau van de afzet en van het verbruik ligt in oktober respectievelijk 3,2 procent en 2,2 procent hoger dan in oktober 2001.

Producentenprijzen vergeleken met voorgaand jaar

Gerard Taal

Bron: StatLine

Kerncijfer