Eind van het jaar topperiode voor speelgoedwinkels en slijterijen

Sinterklaas en Kerstmis maken december tot feest- en cadeaumaand bij uitstek. Speelgoedwinkels realiseren in november dan ook de hoogste omzet. De slijters verkopen een maand later de meeste drank. Ze moeten er echter wel op rekenen dat de decemberpiek wordt gevolgd door een dip in januari.

Speelgoedwinkels: november topmaand

Er zijn ongeveer duizend speelgoedwinkels in Nederland.

In totaal hebben de speelgoedwinkels in 2001 voor 740 miljoen euro verkocht. Per huishouden is dat een besteding van gemiddeld ruim 100 euro.

Een groot deel van deze omzet wordt in de laatste maanden van het jaar gerealiseerd. De omzet van november is gemiddeld genomen vergelijkbaar met de totale omzet van de maanden januari tot en met maart.

Ook de maand december is voor de speelgoedwinkels een zeer goede maand. Doorgaans verkopen ze in deze feestmaand twee keer zoveel als gemiddeld.

Omzetontwikkeling speelgoedwinkels en slijterijen

Slijterijen: piek in december

De slijters in ons land doen vooral in december goede zaken. In deze maand verkopen ze bijna twee keer zoveel als gemiddeld. In de maanden januari en februari hebben de slijters het echter weer opvallend rustig. De afgelopen jaren verkochten ze in deze maanden zelfs minder dan gemiddeld in 1995. Dit terwijl de omzet van de slijters over heel 2001 ruim 14 procent hoger lag dan in 1995.

Paul Mooijman en Cor Pierik

Bron: StatLine