Groei WW-uitkeringen vooral door mannen

Sinds mei 2002 neemt het aantal WW-uitkeringen weer toe. Het merendeel van de groei vond plaats bij mannen. Onder oudere vrouwen en jongere mannen was de toename naar verhouding klein.

Sinds mei toename WW-uitkeringen

Het aantal WW-uitkeringen lag eind juli 2002 op 179 duizend. Dat is tienduizend meer dan een jaar eerder. De afgelopen zeven jaar is het aantal WW-uitkeringen voortdurend afgenomen, al werd het tempo van de daling na 1999 steeds geringer. Met ingang van mei 2002 is de daling echter omgeslagen in een stijging.

Ontwikkeling van het aantal WW-uitkeringen

Vooral toename van mannen met WW-uitkering

In de maanden januari tot en met juli 2002 steeg het aantal uitkeringen aan mannen met achtduizend en aan vrouwen met vijfduizend. In het eerste kwartaal was de toename bij de mannen bijna drie keer zo groot als bij de vrouwen. In het tweede kwartaal nam het aantal WW-uitkeringen aan mannen echter iets af.

Toename aantal WW-uitkeringen naar geslacht, 2002

Kortlopende uitkeringen in de winter

Een daling van het aantal WW-uitkeringen is in het tweede kwartaal gebruikelijk. Dit komt doordat ’s winters vaak voor korte duur WW-uitkeringen worden verstrekt aan mannen die seizoensgebonden werk doen. Het gaat vooral om de bouw, de land- en tuinbouw en de zakelijke dienstverlening (horeca, uitzendbureaus). Dit jaar zijn er in het tweede kwartaal echter aanzienlijk minder WW-uitkeringen beëindigd dan in voorgaande jaren.

Toename aantal WW-uitkeringen naar leeftijd, 2002

Weinig groei bij jongere mannen en oudere vrouwen

De groei in de eerste zeven maanden van 2002 vond voor de helft plaats bij mensen van 35 jaar en ouder. Wel is er een verschil tussen mannen en vrouwen. Bij de mannen zat de toename voor 56 procent bij degenen van 35 en ouder. Bij de vrouwen was dat 42 procent. Dit komt vooral door het kleine aandeel in de groei van mannen van 15-24 jaar en vrouwen van 45-64 jaar.

Ton Ferber

Bron: StatLine