Student maakt meer kilometers met OV-kaart

Studenten met een OV-weekkaart legden in 2001 gemiddeld 28 kilometer per dag af met het openbaar vervoer. Voor de gemiddelde Nederlander was dat slechts vier kilometer. Sinds 1995 nam de afstand die studenten met een OV-weekkaart reisden toe met bijna een kwart.

Zeven keer zoveel OV-kilometers

In 2001 reisden studenten met een OV-weekkaart gemiddeld vijftig kilometer per persoon per dag, ongeacht de vervoerwijze. Dat is achttien kilometer meer dan gemiddeld. Ze legden ruim 28 kilometer met het openbaar vervoer af: negentien per trein en ruim negen met bus, tram of metro. Daarmee maken ze zeven keer zoveel OV-kilometers als gemiddeld. Wel legden ze aanzienlijk minder kilometers af als autobestuurder. Als passagier van een auto overbrugden ze echter iets meer kilometers dan gemiddeld.

Afgelegde afstand naar vervoerwijze, 2001

Invoering OV-kaart voor studenten

In 1991 werd voor studenten de jaarkaart voor het openbaar vervoer ingevoerd. Dit gaf een flinke impuls aan het gebruik van trein, bus, tram en metro. In die periode steeg het totaal aantal reizigerskilometers met het openbaar vervoer met een derde. Van deze stijging kwam bijna zeventien procent voor rekening van de studenten; de overige 83 procent kwam voor rekening van de rest van de bevolking. Vooral in de groep 18 tot 25-jarigen, waarin de meeste studenten zitten, nam het aantal afgelegde kilometers sterk toe.

Afgelegde afstand met het openbaar vervoer naar leeftijd

Weekkaart of weekendkaart

In november 1994 werd de OV-kaart voor studenten vervangen door een OV-weekkaart of OV-weekendkaart. Negen van de tien studenten kiezen voor een OV-weekkaart.

Afgelegde afstand met openbaar vervoer naar kaartsoort

Minder verplaatsingen maar grotere afstanden

Sinds 1995 is het aantal verplaatsingen met het openbaar vervoer door studenten met een weekkaart met tien procent gedaald. Het aantal afgelegde kilometers nam echter toe van gemiddeld 23 kilometer per dag in 1995 tot ruim 28 kilometer in 2001. Per keer wordt dus een grotere afstand afgelegd.

Hermine Molnár

Bron: StatLine