Maleisische producten steeds gewilder

De Nederlandse invoer uit Maleisië is in 2001 ten opzichte van een jaar eerder met 21 procent gestegen tot 3,7 miljard euro. De uitvoer naar Maleisië steeg in dezelfde periode met een procent en bereikte een waarde van 0,5 miljard euro. Ter vergelijking: de totale Nederlandse invoer nam in diezelfde periode toe met een procent en de uitvoer met vier procent.

Handel met Maleisië

Invoer groeit gestaag

De Nederlandse invoer uit Maleisië is in 1998 met vijftig procent toegenomen ten opzichte van 1997. In de jaren daarna steeg de invoerwaarde steeds met ruim twintig procent. De totale Nederlandse invoer is in de jaren 1997-2001 met respectievelijk 7, 6, 21 en 1 procent toegenomen. Machines bepalen voor driekwart de Nederlandse invoer uit Maleisië.

Uitvoer wisselvallig

De Nederlandse export naar Maleisië is voor de tweede opeenvolgende keer gestegen. In de jaren daarvoor verminderde de exportwaarde telkens. De uitvoer in 2000 steeg nog met zestig procent ten opzichte van het voorafgaand jaar. In 2001 is slechts voor een procent méér uitgevoerd.

De totale Nederlandse uitvoer is in de afgelopen twee jaar met respectievelijk 23 en 4 procent toegenomen.

Ook de uitvoer naar Maleisië bestaat voornamelijk uit machines. Met een aandeel van 43 procent (0,2 miljard euro) bepaalt dit het beeld van de uitvoer.

Invoerwaarde enkele landen in Azië, 2001

Azië

Nederland importeerde in 2001 voor 46,3 miljard euro uit Azië. Hiervan is acht procent afkomstig uit Maleisië. Na China, Japan en Taiwan staat Maleisië op de vierde plaats op de lijst van belangrijkste invoerlanden uit Azië. De uitvoer naar Azië bedroeg afgelopen jaar 15,5 miljard euro. Met een aandeel van drie procent staat Maleisië hier op de twaalfde plaats.

Wiel Packbier

Dit artikel is het negende in een reeks over zogenaamde opkomende markten. Eerder in deze reeks verschenen artikelen over Hongarije, Rusland, China, Polen, Zuid-Korea, Israël, Turkije en de Filippijnen.

Bron: StatLine