Handel met de Filippijnen daalt

De Nederlandse invoer uit de Filippijnen is, na enkele jaren van forse groei, in 2001 met bijna een kwart gedaald ten opzichte van 2000. De uitvoer naar de Filippijnen is eveneens gedaald. In 2001 is veertien procent minder geëxporteerd dan een jaar eerder.

De totale Nederlandse invoer steeg in dezelfde periode met een procent en de uitvoer met vier procent.

Handel met de Filippijnen

Invoer: computers en elektrische schakelingen

Nederland importeerde in 2001 voor 1,9 miljard euro uit de Filippijnen. Dit is 24 procent minder dan een jaar eerder. Hiermee komt een einde aan enkele jaren van forse groei, waarbij de invoer tussen 1996 en 2000 verdrievoudigde. Met name de forse invoergroei van computers en elektronisch schakelingen bepalen het beeld omdat het aandeel van deze producten 84 procent van de invoer bedraagt. Hierbij moet worden vermeld dat Nederland ook als distributeur van deze goederen optreedt.

Belangrijkste invoerproducten

Uitvoer: afgelopen jaren nauwelijks groei

Nederland heeft in 2001 voor 0,3 miljard euro naar de Filippijnen geëxporteerd. De afgelopen vijf jaar is de waarde van de export naar de Filippijnen met zeventig miljoen euro licht gestegen. Elektronenbuizen en voeding zijn de belangrijkste exportproducten met aandelen van 36 respectievelijk 18 procent.

Azië

Na Europa is Azië de belangrijkste handelsregio voor Nederland. Nederland heeft in 2001 voor 46,3 miljard euro uit Azië geïmporteerd. Dit is een vijfde van de totale Nederlandse invoer.

De uitvoer naar deze regio bedraagt 15,5 miljard euro. Van de totale Nederlandse uitvoer komt ruim zes procent in dit continent terecht. Voor de Filippijnen bedragen deze percentages achtereenvolgens 0,9 (invoer) en 0,1 procent (uitvoer).

Wiel Packbier

Dit artikel is het achtste in een reeks over zogenaamde opkomende markten. Eerder in deze reeks verschenen artikelen over Hongarije , Rusland, China, Polen, Zuid-Korea, Israël en Turkije.

Bron: StatLine