Meer vacatures voor elementaire beroepen

Het aantal openstaande vacatures is in 2001 gedaald tot 171 duizend. Dit is dertienduizend minder dan in 2000. Alleen voor elementaire beroepen is het aantal vacatures de laatste jaren toegenomen.

Minder moeilijk vervulbare vacatures

De daling heeft geleid tot een vermindering van het aantal moeilijk vervulbare vacatures. Zo daalde het aandeel moeilijk vervulbare vacatures van 53 procent in 1999 naar vijftig procent in 2001. Het hoogste aandeel moeilijk vervulbare vacatures kwam in 2001 voor in de bouwnijverheid en in de landbouw en visserij, respectievelijk 73 en 68 procent. Alleen in de zorg en het onderwijs nam het aandeel moeilijk vervulbare vacatures na 1999 toe. In 2001 was het in deze bedrijfstakken respectievelijk 53 en 56 procent.

Aandeel moeilijk vervulbare vacatures, 2001

Meer vraag naar elementaire beroepen

Naar beroepsniveau is er in de periode 1997-2001 een duidelijke verschuiving te zien. Het aandeel vacatures voor elementaire beroepen steeg in die periode van acht naar twaalf procent, terwijl het aandeel voor hogere en wetenschappelijke beroepen daalde van 29 naar 22 procent. Van de meest gevraagde beroepen zijn er drie elementair en maar één hoger (automatiseerder). Het meest gevraagd zijn schoonmakers en winkelbediendes.

Meest gevraagde beroepen, 2001

Toename vacatures in regio Rijnmond

Regionaal gezien kenden Groot-Amsterdam, Groot-Rijnmond en Utrecht over de hele periode 1997-2001 de hoogste aantallen vacatures. Hoewel het aantal vacatures vorig jaar flink daalde, had Groot-Amsterdam in 2001 met ruim elf procent van alle vacatures nog altijd het hoogste aandeel. De regio Rijnmond kende in 2001 een aanzienlijke groei van het aantal vacatures en kwam hiermee op de tweede plaats met ruim tien procent.

Groei vacatures per Corop-gebied, 1997-2001

Sterkste groei in Zuidwest Friesland

Opvallend is dat veel noordelijke en oostelijke regio’s met relatief weinig vacatures een sterke groei doormaakten. Verreweg de hoogste groei kende Zuidwest Friesland, maar ook de Kop van Noord-Holland en Flevoland lieten dezelfde trend zien. Het groeitempo in de provincie Groningen pakte een stuk lager uit.

Hans Langenberg

Bron: StatLine