Dalende productie industrie houdt aan

In het tweede kwartaal van 2002 is de productie in de industrie met ruim drie procent gedaald ten opzichte van het tweede kwartaal in 2001. Al vanaf het tweede kwartaal in 2001 heeft de Nederlandse industrie te kampen met een dalende productie.

Productie index totale industrie en enkele branches

Zwaar weer voor metaal, elektrotechniek en transport

Vooral de metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie moet zware klappen incasseren. Deze bedrijfstak ziet de productie de laatste zes kwartalen gestaag dalen. In het tweede kwartaal van 2002 daalde de productie met bijna acht procent.

Binnen de metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie is het vooral de elektrotechnische industrie die het zwaar te verduren heeft. In het eerste kwartaal van 2002 is de productie met circa 19 procent gedaald. Ook de waarde van de ontvangen orders nam sterk af.

Productie index (PI) per industrietak in de metaal

In de metaalproductenindustrie gaat de dalende productie gepaard met eveneens afnemende orders. De overige bedrijfstakken binnen de metaal hebben nog wel last van een dalende productie, maar deze lijkt vanaf het eerste kwartaal van dit jaar af te zwakken en ook de orders laten eenzelfde patroon zien.

Productie chemie trekt weer aan

De chemie is de enige bedrijfstak in de industrie die zich aan deze ontwikkeling enigszins weet te onttrekken. In de chemie daalde de productie slechts in het derde en vierde kwartaal van 2001. In de eerste twee kwartalen van 2002 is de productie weer aangetrokken.

Cees Maas

Bron: StatLine