Brandweer verleent steeds vaker hulp

In 2001 heeft de gemeentelijke brandweer bijna veertigduizend maal technische hulp verleend. Dat is ongeveer evenveel als in het jaar daarvoor.

Hulpverleningen

Gerekend over een langere periode is er sprake van een stijgende tendens van de technische hulpverlening door de gemeentelijke brandweer. In de periode 1997-2001 is er gemiddeld per jaar in 39 duizend gevallen hulp geboden, zo’n tienduizend keer vaker dan in de periode 1985-1989.
Dit betekent een jaarlijkse toename met gemiddeld meer dan achthonderd.

Vooral meer hulp buiten gebouwen

Hulpverleningen buiten gebouwen zijn sinds 1985 sterker toegenomen dan hulpverleningen in gebouwen. Inmiddels vinden bijna 6 van de 10 hulpverleningen buiten gebouwen plaats, waarvan de meeste op wegen, straten, bermen en terreinen.

Storm en wateroverlast

Afhankelijk van het weer kan het aantal hulpverleningen per jaar vier á vijfduizend hoger of lager uitkomen dan in een gemiddeld jaar. In 2001 varieert het aantal hulpverleningen per maand van 2,6 tot 4,4 duizend. Bijna een derde van het aantal hulpverleningen in 2001 heeft in het derde kwartaal plaatsgevonden.

Hulpverleningen bij wateroverlast

Zo moest de brandweer in de zomermaanden van 2001 vaker in actie komen bij wateroverlast dan in de zomer van 2000. In Zuid-Holland zijn deze werkzaamheden met bijna zestig procent toegenomen.

Minder gewonden in 2001

In 2001 heeft de gemeentelijke brandweer hulp verleend bij ongevallen waarbij 6 237 gewonden waren betrokken. Dit zijn er bijna 500 minder dan in het jaar daarvoor. In 2001 zijn er 5 700 personen door de brandweer gered of bevrijd, bijna tien procent meer dan in 2000.

Relatief meer hulp in grote steden

In de vier grote steden heeft de brandweer in 2001 per honderdduizend inwoners bijna drie maal zoveel hulp verleend als in de gemeenten met minder dan twintigduizend inwoners.

Noord- en Zuid-Holland zijn de provincies met de meeste hulpverleningen per honderdduizend inwoners. Gerelateerd aan het aantal inwoners kwam de brandweer in deze provincies ruim twee maal zo vaak in actie als in Friesland.

Wim Vissers

Bron: StatLine