Prijzen industrie in juli gestegen

De ondernemers in de industrie hebben hun afnemers in juli hogere afzetprijzen in rekening gebracht. Het gemiddelde prijsniveau ligt in juli 0,6 procent hoger dan in juni. De in Nederland verkochte producten kosten gemiddeld 0,5 procent meer. Geëxporteerde producten zijn 0,7 procent hoger geprijsd.

Producentenprijzen afzet en verbruik industrie

De producenten van industriële producten hebben in juli meer betaald voor de ingekochte grondstoffen en halffabrikaten. Vergeleken met juni liggen de verbruiksprijzen gemiddeld 0,9 procent hoger. De uit Nederland afkomstige grondstoffen en halffabrikaten zijn 0,5 procent duurder geworden en het gemiddelde prijsniveau van de geïmporteerde grondstoffen en halffabrikaten ligt in juli 1,3 procent hoger.

Prijzen nog steeds lager dan vorig jaar

Ondanks de stijgingen in juli zijn de afzetprijzen en de verbruiksprijzen lager dan in juli 2001.

Het prijsniveau van de afzet komt gemiddeld 1,0 procent lager uit dan een jaar eerder. De prijsdaling ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar is echter minder groot dan in de maanden mei en juni. Toen lag het prijsniveau respectievelijk 3,9 procent en 3,6 procent lager dan in de zelfde periode van 2001.

De afzetprijzen voor de binnenlandse markt liggen in juli 0,4 procent lager dan vorig jaar en de geëxporteerde producten kosten in juli 1,4 procent minder dan in juli 2001.

Het prijsniveau van de verbruikte grondstoffen en halffabrikaten komt in juli 2,4 procent lager uit dan in juli 2001. Ook hier geldt dat de prijsdaling vergeleken met een jaar eerder minder groot is dan in de afgelopen maanden. In mei van dit jaar lagen de prijzen 5,5 procent en juni zelfs 6,5 procent lager dan in 2001.

De prijzen van grondstoffen en halffabrikaten die in Nederland zijn aangeschaft liggen in juli 2,9 procent lager dan vorig jaar. Vanuit het buitenland afkomstige grondstoffen en halffabrikaten kosten in juli 2,1 procent minder dan in juli 2001.

Gerard Taal

Bron: StatLine