Handelsoverschot stijgt tot 14,6 miljard euro

In het eerste halfjaar van 2002 is het handelsoverschot met 31 procent toegenomen ten opzichte van diezelfde periode een jaar eerder. De export van goederen was 14,6 miljard euro groter dan de import.

Import daalt sterker dan export

De toename van het handelsoverschot heeft vooral te maken met sterk verminderde import. De invoerwaarde daalde in de eerste helft van 2002 met 10 procent tot 102,0 miljard euro. De uitvoerwaarde verminderde met ruim 6 procent tot 116,5 miljard euro.

Stijging overschot

Vooral de importwaarde van machines is met 3,1 miljard euro sterk verminderd. Het gaat voornamelijk om computers die in Nederland worden ingevoerd en bestemd zijn voor de wederuitvoer. Ook de uitvoer van computers is gekrompen, maar beduidend minder sterk. Per saldo is dit handelsoverschot het sterkst toegenomen met 1,4 miljard euro. Ook de internationale handel in organische chemische producten (een belangrijk product zijn carbonzuren), optische instrumenten (met name hoogwaardige lenzen om computerchips te vervaardigen), automobielen en tabak heeft in het eerste halfjaar voor enkele honderden miljoenen euro's bijgedragen aan de stijging van het handelsoverschot.

Krimp

Doordat de uitvoerwaarde van brandstof (voornamelijk aardolie), elektrische machines (met name mobiele telefoons), kunststof, schoeisel en luchtvaartproducten (met name vliegtuigen) sterk verminderde, hebben deze producten het handelsoverschot echter weer doen slinken. Vooral de uitvoer van brandstof en elektrische machines is met respectievelijk 2,7 en 3,1 miljard euro flink verminderd. Voor de handelsbalans betekende dit een vermindering van het overschot van 876 en 766 miljoen euro.

Mutatie handelssaldi, 1e halfjaar 2001-2002

Minder uit de Verenigde Staten

In de eerste helft van dit jaar is vooral de import van goederen uit de Verenigde Staten fors teruggevallen. In de eerste zes maanden van 2001 importeerde Nederland voor 11,4 miljard euro aan goederen uit de VS. De eerste helft van 2002 is dat nog 9,5 miljard. Daarentegen is de export naar dit land wel toegenomen. Hiermee is het handelssaldo van -6,0 teruggebracht tot -3,9 miljard euro. Ook de tekorten op de handelsbalans met China, Japan, Noorwegen, Taiwan, Ierland en Saoedi-Arabië zijn sterk verminderd.

Handelstekort enkele landen, 1e halfjaar 2001-2002

Minder naar Duitsland, meer naar het VK

Het handeloverschot met Duitsland is met bijna 22 procent verminderd tot 9,0 miljard euro, terwijl dit overschot met het Verenigd Koninkrijk met bijna 21 procent is toegenomen tot bijna 4,4 miljard euro. Verder ligt met name het handelsoverschot met Frankrijk, Italië en België dit jaar nog fors onder het niveau van vorig jaar.

Handelsoverschot enkele landen, 1e halfjaar 2001-2002

Evrim Onat

Bron: StatLine