Exportwaarde groenten en fruit naar record

De uitvoer van groenten en fruit is in mei 2002, met een exportwaarde van 836 miljoen euro, op een recordniveau uitgekomen. Dit wordt voornamelijk verklaard door een toename van het volume van de export. In mei 2002 is er 1,1 miljoen ton aan groenten en fruit de grens overgegaan, ruim 5 procent meer dan in diezelfde periode een jaar eerder.

Duitsland koopt voor meer dan 300 miljoen euro groenten en fruit uit Nederland. Dit is ongeveer 36 procent van de totale uitvoerwaarde van deze producten. Hiermee is dit land verreweg de grootste afnemer.

Recordhoogte

Nog niet eerder is de maandelijkse exportwaarde van groenten en fruit boven de 800 miljoen euro uitgekomen. In mei 2002 lag de exportwaarde 43 miljoen euro hoger dan in de vorige recordmaand precies een jaar eerder. Dit is een toename van bijna 5,5 procent. Tomaten, aardappelen en aardappelproducten zijn de belangrijkste exportartikelen van de groente en fruit branche.

Sinds 1996 neemt de exportwaarde van groenten en fruit jaarlijks toe met grofweg 300 tot 500 miljoen euro. In de eerste vijf maanden van 2002 ligt deze waarde ruim 225 miljoen euro hoger dan in diezelfde periode een jaar eerder.

Uitvoerwaarde groenten en fruit

Vooral naar Duitsland

In vergelijking met de totale export wordt een veel groter deel van de groente en fruit export afgezet in onze buurlanden. Duitsland is verreweg de belangrijkste afnemer van groenten en fruit uit Nederland. In mei 2002 is voor ruim 300 miljoen euro van deze producten uit Nederland bij de oosterburen afgeleverd. Dit is bijna 36 procent van de totale uitvoerwaarde van groenten en fruit. Het Verenigd Koninkrijk volgt op een tweede plaats met ruim 16 procent. Daarna volgen Frankrijk en België met respectievelijk negen en zeven procent van de totale Nederlandse exportwaarde van groenten en fruit.

Belangrijkste exportpartners groenten en fruit

Ger Moritz

Bron: StatLine