Hoogste economische groei in Groningen en Den Haag

De economische groei was in 2001 het hoogst in de provincie Groningen: 2,6 procent. Op de tweede plaats kwam Zuid-Holland met een groei van 1,8 procent. Met uitzondering van Groningen was in alle provincies de economische groei in 2001 lager dan het gemiddelde in de periode 1995-2000. Met name in Utrecht en Flevoland was de terugval groot.

Economische groei naar provincie

Economische groei en regio

De economische activiteiten in Nederland zijn ongelijk verdeeld over de regio’s. De tuinbouw is sterk geconcentreerd in het Westland, de aardgaswinning in Groningen, de commerciële diensten in de Randstad en de chemie in regio's zoals Rijnmond, Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg.

Overig Groningen sterkste groeier

De sterkst groeiende regio was Overig Groningen met een economische groei van 3,2 procent. In deze regio vindt sinds de jaren zeventig aardgaswinning in Slochteren plaats. Maar ook zonder de aardgaswinning behoort Overig Groningen met een economische groei van 2,1 procent tot de koplopers. Dit is grotendeels te danken aan de groei van commerciële diensten (telecom) en overheid.

Den Haag tweede qua groei

Een goede tweede was de regio Den Haag met een groei van 2,6 procent. Dit weerspiegelt de meer dan gemiddelde groei van het overheidsbestuur. Ook groeide de omvangrijke sector post en telecom in deze regio met ruim 11 procent.

Regio’s met bovengemiddelde groei

De regio's Almere en Den Bosch kenden met respectievelijk 2,5 en 2,1 procent een bovengemiddelde groei. Dit is het gevolg van een iets gunstigere ontwikkeling bij de commerciële dienstverlening en de overheid. Opmerkelijk was de ontwikkeling voor Zeeuwsch-Vlaanderen (2,0 procent) en de regio Rijnmond (1,9 procent), waaraan de chemische sector een zeer belangrijke bijdrage leverde.

Economische groei van Nederlandse regio’s in 2001

Luchtvaart en landbouw zorgen voor lage groeicijfers

In 2001 lag in meer dan de helft van de regio’s de groei onder het landelijk gemiddelde. In de Noordoostpolder en Urk is de landbouw goed voor een vijfde van de totale toegevoegde waarde. De economische groei in deze regio was mede daardoor negatief (-0,4 procent).

In de regio Haarlemmermeer bepaalt de commerciële dienstverlening driekwart van de totale toegevoegde waarde. Door de negatieve ontwikkeling van de luchtvaart (Schiphol) in 2001 sloeg de groei voor de Haarlemmermeer van gemiddeld 6,5 procent tussen 1995 en 2000 om in een daling van 0,3 procent in 2001.

Bas de Vet en Petra van Lochem

Bron: StatLine